Πάτρα: Οι εργαζόμενοι του PRAKTIKER συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης 8 Δεκέμβρη

Ανακοίνωση του σωματίου εργαζομένων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα Πάτρας του Σωματείου Εργαζομένων στην PRAKTIKER HELLAS αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι

Το σωματείο μας  καλεί όλους τους εργαζόμενους στην PRAKTIKER να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 08/12/16, στις 10:00  στην πλατεία Γεωργίου μαζί   με τα άλλα ταξικά συνδικάτα  της πόλης μας και στην κινητοποίηση εν όψει του προϋπολογισμού που διοργανώνει ο Δήμος την Παρασκευή, 09/12/16, στις 17:00 έξω από το γυμναστήριο στο Κουκούλι.

Είναι η στιγμή να δείξουμε ότι δεν πρόκειται να  επιτρέψουμε να εφαρμοστούν αυτά που μας

ετοιμάζουν η κυβέρνηση με την Τρόικα και τους μεγαλοεργοδότες.

Τα μέτρα που θα προκύψουν απο την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση θα γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην εργατική νομοθεσία και τα δικαιώματά μας.

  • Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (καθώς και διευθέτηση των όρων απόλυσης – αποζημιώσεις, προειδοποίηση-προς όφελος του εργοδότη).
  • Ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ήδη με ελαστικές σχέσεις εργασίας απασχολείται το 54% των εργαζομένων έναντι 46% πλήρους απασχόλησης.
  • Θέσπιση υποκατώτατου   μισθού  (527ευρώ μικτά) γι’ αυτούς που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Κατάργηση και ναρκοθέτηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας των εργαζομένων, του δικαιώματος όλων μας να παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής.
  • Πλήρη απελευθέρωση ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας (δουλειά έως τα μεσάνυχτα και τις 52 Κυριακές το χρόνο).

Οι εργαζόμενοι στην Praktiker δεν επαναπαυόμαστε. Η εταιρεία έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει στην εντέλεια όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί: ατομικές συμβάσεις, μειώσεις  μισθών (ακόμα και χωρίς τη συμφωνία των  εργαζομένων), ελαστικές σχέσεις εργασίας, εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων για τζάμπα εργαζόμενους (voucher, ΕΣΠΑ ,πρακτική ΙΕΚ εκτός αντικειμένου), άνοιγμα τις Κυριακές, μαζικές απολύσεις.

Ποιος μας διασφαλίζει ότι δε θα εφαρμόσει και τα νέα μέτρα;

Ήδη  η εταιρεία έχει δείξει τις προθέσεις της αφού ζητά να διαμορφωθούν οι μισθοί μας στα 586 ευρώ για τους οχτάωρους (με οποιοδήποτε επιπλέον ποσό να αποτελεί οικειοθελή παροχή).

Ανησυχία πρέπει  να μας προκαλεί επίσης η πρόθεση της εταιρείας να αναδιαμορφώσει το σύστημα των οποιονδήποτε αυξήσεων με βάση την προσωπική απόδοση του καθενός μας και όχι βάσει συλλογικών και ωριμάνσεων. Ένα μέτρο που, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρες συνθήκες ανταγωνισμού και «φαγωμάρας» μεταξύ μας.

Πρέπει επίσης η εταιρεία να σταματήσει να παίζει στις πλάτες των συναδέλφων μας που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να τους κάνει όλους αορίστου και πλήρους απασχόλησης. Τα καταστήματα έχουν ανάγκη τους συναδέλφους μας για τη σωστή λειτουργία τους, ενώ η εταιρεία δεν μπορεί να πατάει σε δυο βάρκες: από τη μία να διαφημίζει την επέκτασή της και την κερδοφορία της και από την άλλη να λέει ότι δεν έχει τζίρους που να την κάνουν να κρατήσει τους συναδέλφους στη δουλειά.

Στις 8 Δεκέμβρη απεργούμε!

Απαιτούμε:

  • Να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης
  • Επαναφορά χωρίς όρους των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη απασχόληση για όλους τους συναδέλφους
  • Νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής»

ΣΧΟΛΙΑ