Μεσολόγγι: Ξεκινά η κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Τουρλίδα

Αποφασισμένη να προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου» σύμφωνα με πληροφορίες του AgrinioSite.gr  αποφάσισε να προχωρήσει στην  «Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην Τουρλίδα Ι.Π. Μεσολογγίου», προϋπολογισμού 290.000,00 € .

Αν προχωρήσει η διαδικασία αυτή  θα είναι η  5η φορά-προσπάθεια κατεδάφισης των αυθαιρέτων στην Τουρλίδα Μεσολογγίου. Θυμίζουμε ότι το 2016 συνεργείο  που προσπάθησε να κατεδαφίσει αυθαίρετες κατασκευές, μεταξύ αυτών και   πελάδες ακυρώθηκε χάρη στους ιδιοκτήτες οι οποίοι μπήκαν μπροστά στους εργάτες και δεν τους άφησαν να πραγματοποιήσουν την εντολή κατεδάφισης. Αστυνομική δύναμη είχε αποκλείσει τότε  την πρόσβαση προς την πελάδα που επρόκειτο να γκρεμιστεί πρώτη αλλά οι κάτοικοι κατάφεραν και ανέβηκαν σε αυτή από την θάλασσα. Υπήρξαν  έντονες αντιπαραθέσεις με τους κατοίκους  και έτσι οι εργάτες αποχώρησαν.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και οι αυθαιρεσίες που κόστισαν ανθρώπινες ζωές  φέρνει στην επιφάνεια συνολικά το μείζον θέμα και στην Αιτωλοακαρνανία, αφού η αυθαιρεσία ανθεί . Ειδικότερα σε καταγραφή του 2014 υπολογιζόταν ότι υπάρχουν διαπιστωμένα 739 αυθαίρετα που καλύπτουν συνολική έκταση 7.425 στρεμμάτων. Την ίδια χρονιά, η Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας είχε ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την άμεση κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων έχουν εντοπιστεί στον αιγιαλό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Αφορμή, ήταν η τότε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η οποία απέρριψε όλα τα επιχειρήματα των αυθαιρετούχων.

 

Όπως αναφερόταν στα ρεπορτάζ της εποχής, αλλά και σήμερα το ieripoli.gr η υπόθεση των αυθαιρέτων στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι παλαιά. Η συστηματική καταπάτηση τμημάτων των προστατευόμενων περιοχών Λούρου, Διονίου Ρεμπακίων Αιτωλικού και της νήσου Τουρλίδας για την ανέγερση κατοικιών ξεκίνησε ήδη από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Η τοπική ιδιαιτερότητα της αυθαιρεσίας είναι ότι τα παράνομα κτίσματα ακολουθούν ορισμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των «πελάδων», δηλαδή των παραδοσιακών πασσαλόπηκτων κατοικιών που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι αλιείς της περιοχής, προσπαθώντας να καλύψουν την παρανομία.

Τις ευθύνες της πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων αποκάλυψε το 2009 και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που οδήγησε στην απομάκρυνση τοπικών στελεχών της Διοίκησης.

Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα με πρόσφατη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (αρ. 4903/13) επί προσφυγής 25 ιδιοκτητών αυθαιρέτων κατά των αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας. Το ΣτΕ έκρινε ότι η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να επιβάλει την κατεδάφιση των κτισμάτων που βρίσκονται στον αιγιαλό, ανεξαρτήτως του χρόνου ανέγερσής τους, ενώ δεν αναγνώρισε κανένα από τα επιχειρήματα των προσφευγόντων.

Η απόφαση άνοιξε και πάλι τον δρόμο για τις μπουλντόζες: η Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση των συγκεκριμένων αυθαιρέτων. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι η μόνη στην Ελλάδα που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην κατεδάφιση αυθαιρεσιών, σκοπεύει να εντάξει τα αυθαίρετα στον προγραμματισμό της, όμως οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.

«Θα δημοπρατήσουμε τρεις διαγωνισμούς, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ έκαστος, στο τέλος Νοεμβρίου και ο ένας από αυτούς αφορά σε αυθαίρετα στην Τουρλίδα, αλλά όχι τις “ψευδο-πελάδες”», αναφέρει στέλεχος της Διοίκησης.

«Περιμένουμε πολλά χρόνια για να δούμε την εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει κατεδαφίσεις στην περιοχή», λέει ο κ. Ναπολέων Παπαδάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νεοχωρίου. «Περιμέναμε 5-6 χρόνια να βγει η απόφαση του ΣτΕ και τώρα δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμα θα χρειαστεί η πολιτεία για να υλοποιήσει την απόφαση».

Εν τω μεταξύ η υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζει την καταγραφή των καταπατήσεων όχι μόνον επί του αιγιαλού, αλλά σε όλα τα δημόσια κτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 1.200 καταπατητές που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, από τον Εύηνο έως το Διόνι, οι 300 έχουν επιστρέψει οικειοθελώς τα οικόπεδα στο Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο. Όμως, με τους σημερινούς ρυθμούς εκτιμάται ότι για να αποβληθούν οι υπόλοιποι 900 καταπατητές θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια…

Σήμερα όμως όπως αποκαλύπτει το AgrinioSite.gr φαίνεται πως η Αποκεντρωμένη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η διαδικασία των κατεδαφίσεων!

ΣΧΟΛΙΑ