
Συστατικά
- 1 κοτόπουλο (2.300 γρ) κομμένο σε κομμάτια
- 500 γρ χυλοπίτες
- 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 τριμμένες ντομάτες (900 ml)
- 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 150 γρ τριμμένο ανθότυρο για γαρνίρισμα
Οδηγίες
-
Σε πια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή ένταση και βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου (πλυμένα και ταμποναρισμένα με χαρτί κουζίνας να μην έχουν υγρά).
-
Όταν αλλάξει το χρώμα τους σε λευκό τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
-
Προσθέτω τα κρεμμύδια αφήνοντας τα για 2 λεπτά και συνεχίζω με το σκόρδο για άλλο ένα λεπτό, σβήνοντας με κρασί (αφήνω να εξατμιστεί πριν προχωρήσω).
-
Ρίχνω τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύω και συμπληρώνω με νερό ζεστό μέχρι να έχει σχεδόν σκεπαστεί το κρέας.
-
Μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει το κοτόπουλο για περίπου 40 λεπτά (αν έχω κόκορα που είναι πιο σκληρός θα χρειαστεί βράσιμο για 1 ½ ώρα). Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι αν είναι μαλακό και βρασμένο το κρέας.
-
Όταν έχει σχεδόν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το μεταφέρω σε ένα πυρίμαχο μπολ και το σκεπάζω να διατηρηθεί ζεστό.
-
Αφαιρώ τη δάφνη και την κανέλα και βάζω στην κατσαρόλα τις χυλοπίτες.
-
Αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο ζεστό νερό και τις αφήνω να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για περίπου 10 λεπτά (ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν).
-
Σερβίρω αμέσως πασπαλίζοντας σε κάθε πιάτο τις χυλοπίτες με τριμμένο ξερό ανθότυρο ή κεφαλοτύρι και συνοδεύω με φρέσκο ψωμί.