Κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες

Ένα λαχταριστό πλήρες φαγητό

Συστατικά

  • 1 κοτόπουλο (2.300 γρ) κομμένο σε κομμάτια
  • 500 γρ χυλοπίτες
  • 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 τριμμένες ντομάτες (900 ml)
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 150 γρ τριμμένο ανθότυρο για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Σε πια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή ένταση και βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου (πλυμένα και ταμποναρισμένα με χαρτί κουζίνας να μην έχουν υγρά).
  • Όταν αλλάξει το χρώμα τους σε λευκό τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
  • Προσθέτω τα κρεμμύδια αφήνοντας τα για 2 λεπτά και συνεχίζω με το σκόρδο για άλλο ένα λεπτό, σβήνοντας με κρασί (αφήνω να εξατμιστεί πριν προχωρήσω).
  • Ρίχνω τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύω και συμπληρώνω με νερό ζεστό μέχρι να έχει σχεδόν σκεπαστεί το κρέας.
  • Μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει το κοτόπουλο για περίπου 40 λεπτά (αν έχω κόκορα που είναι πιο σκληρός θα χρειαστεί βράσιμο για 1 ½ ώρα). Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι αν είναι μαλακό και βρασμένο το κρέας.
  • Όταν έχει σχεδόν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το μεταφέρω σε ένα πυρίμαχο μπολ και το σκεπάζω να διατηρηθεί ζεστό.
  • Αφαιρώ τη δάφνη και την κανέλα και βάζω στην κατσαρόλα τις χυλοπίτες.
  • Αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο ζεστό νερό και τις αφήνω να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για περίπου 10 λεπτά (ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν).
  • Σερβίρω αμέσως πασπαλίζοντας σε κάθε πιάτο τις χυλοπίτες με τριμμένο ξερό ανθότυρο ή κεφαλοτύρι και συνοδεύω με φρέσκο ψωμί.

ΣΧΟΛΙΑ