Η εντυπωσιακή διάσωση σπάνιων κειμηλίων στη Βενετία (εικόνες)

Η Βενετία πλημμύρισε και εκτός από τις ανυπολόγιστες ζημιές στη δομή της πόλης, ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές στους πολιτιστικούς θησαυρούς, καθώς μέσα στο νερό βρέθηκαν χειρόγραφα, σπάνιες παρτιτούρες και άλλα ευπαθή κειμήλια.

Θύμα της χειρότερης νεροποντής που έχει δει η πόλη εδώ και δεκαετίες και το ιστορικό και μοναδικό στην Ευρώπη Ωδείο Benedetto Marcello, που οι σπάνιες παρτιτούρες βρέθηκαν κυριολεκτικά στο «μάτι» της καταστροφής.

Το πιο περίβλεπτο ωδείο της Βενετίας ιδρύθηκε το 1876 ως Liceo e Società Musicale Benedetto Marcello, έγινε κοινόχρηστο το 1895 με την ονομασία Liceo Civico Musicale «Benedetto Marcello». Το ωδείο στεγάζεται στο Palazzo Pisani ένα Santo Stefano – χτισμένο μεταξύ 1614 και 1615 -, που βρίσκεται απέναντι από το Campo Santo Stefano στην περιοχή του San Marco. Το κτίριο ανήκει στον δήμο της Βενετίας.

 

 

 

Το Ωδείο προσφέρει μαθήματα τραγουδιού, solfège, μουσική σύνθεση, μουσική τζαζ, ηλεκτρονική μουσική και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα μουσικής. Εθελοντές σώζουν τα χειρόγραφα και τις σπάνιες παρτιτούρες που αποτελούν ένα μεγάλο πολιτιστικό θησαυρό για την Ιταλία και οι ωτογραφίες τους κάνουν το γύρο του κόσμου.

Παλάτσο Πιζάνι
Παλάτσο Πιζάνι

φωτο: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ