Δημοψήφισμα για αυτονομία στη Βενετία

Αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα βρίσκεται η Βενετία, που πρόσφατα επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις. Σήμερα για πέμπτη φορά οι πολίτες της προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της αυτονομίας τους από την ενδοχώρα του Μέστρε.

Προηγήθηκαν δημοψηφίσματα με αρνητικό αποτέλεσμα το 1979, το 1989, το 1994 και το 2003. Στο πρώτο o δικηγόρος Τζόρτζιο Σουπιέι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού ως επικεφαλής της οργάνωσης «Βενετία, Γαληνοτάτη» που έκανε εκστρατεία υπέρ της αυτονομίας.

«Μου πήρε δύο μήνες να αναρρώσω. Με χτύπησε μια άγρια συμμορία πληρωμένη από τους αντιπάλους για να σαμποτάρουν την ψηφοφορία», δήλωσε στον Guardian για να προσθέσει το εξής:

«Η Βενετία είναι εξοργισμένη. Τα προβλήματά μας έχουν χειροτερέψει. Υπάρχει έλλειψη ασφάλειας και προστασίας, η διαχείριση του τουρισμού είναι κακή, ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Η Βενετία έχει εξελιχθεί σε μια αγελάδα που την αρμέγουν για το χρήμα και η μόνη της σωτηρία είναι η ανεξαρτησία».

Υπέρ και κατά

Οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου μήνα αποκάλυψαν περαιτέρω τα «φλέγοντα» ζητήματα και πυροδότησαν αντιδράσεις για θέματα, όπως ο μαζικός τουρισμός με τα κρουαζιερόπλοια και ένα σκάνδαλο διαφθοράς σχετικά με τη σοβαρή καθυστέρηση ενός έργου φραγμού πλημμυρών.

Η Βενετία απαρτίζεται από 11 μη κατοικήσιμα νησιά και ήταν διοικητικά αυτόνομη μέχρι που ο Μπενίτο Μουσολίνι τη συνέδεσε με τη βιομηχανική ενδοχώρα του Μέστρε. Το πλάνο του πρώην δικτάτορα λειτούργησε ικανοποιητικά μέχρι που άρχισε να μειώνεται ο πληθυσμός της Βενετίας.

Από τον πληθυσμό των 175.000 πολιτών τη μεταπολεμική περίοδο σήμερα στη Γαληνοτάτη ζουν 55.000 άνθρωποι. Ο πληθυσμός του Μέστρε τριπλασιάστηκε. «Πιστεύουμε ότι οι δύο περιοχές πρέπει να είναι διοικητικά ανεξάρτητες», σημείωσε ο Σουπιέι.

Οι υπέρμαχοι της αυτονομίας επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, γιατί έχει γίνει κυρίως ένας τόπος που εξυπηρετεί τους τουρίστες που έχουν μόνο στόχο να δουν τη Βενετία.

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο είναι κάθετα στο δημοψήφισμα και ανέλαβε νομική πρωτοβουλία για να το εμποδίσει υποστηρίζοντας ότι η ανεξαρτησία θα έφερνε με τεράστιο κόστος. Τέλος, και ο Νικόλα Πελικάνι, βουλευτής του του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που ζει στο Μέστρε διαφωνεί με την ψηφοφορία. «Αυτή είναι η πέμπτη φορά που ψηφίζουμε για ένα νομίζω αναχρονιστικό θέμα. Το να πιστεύεις ότι τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια μπορούν να επιλυθούν από μια μικρή κοινότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρή διοίκηση» συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ