Novartis: Ο Μανιαδάκης «δίνει στεγνά» την εισαγγελέα Τουλουπάκη

Για τις πιέσεις που δέχθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την ομάδα των άλλων εισαγγελέων  προκειμένου να ενδώσει και να στοχοποιήσει τα πολιτικά πρόσωπα μίλησε κατά τη δεύτερη πολύωρη κατάθεση του στην προανακριτική επιτροπή ο Νίκος Μανιαδάκης.

Οι πέντε ώρες που κατέθετε δεν ήταν αρκετές και τελικά ο μάρτυρας θα συνεχίσει και σήμερα το πρωί.

Χθες ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας φέρεται να μίλησε εκτενώς για τις καταθέσεις που έδωσε στο διαμέρισμα που είχε νοικιαστεί για το λόγο αυτό επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως 24-26 κοντά στην Μιχαλακοπούλου.

Όπως κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσης έτσι και χθες υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς τον πίεζαν να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα. Επιχειρώντας δε να τον πείσουν του έλεγαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για εκείνον καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακέρδιζε τις εκλογές. Φέρεται ακόμα να επιβεβαίωσε ότι οι ίδιοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι κάποιοι από τους πολιτικούς θα πήγαιναν φυλακή. Επίσης του έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και υποστήριζαν ότι αποτελούν προιόν πολιτικής συναλλαγής.

Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν θόρυβο και έφεραν σε αντιπαράθεση τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο Θανάσης Πλεύρης (ΝΔ) φέρεται να σχολίασε ότι αυτά που έλεγαν οι εισαγγελείς του θύμιζαν τα όσα διαμήνυε πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μπει κάποιος φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι τις εκλογές.

Το σχόλιο του Δημήτρη Μαρκόπουλου ότι μπορεί να ήταν ο Παύλος Πολάκης που έδινε τις οδηγίες στους εισαγγελείς, φέρεται να προκάλεσε την παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ) που φέρεται να προειδοποίησε τον βουλευτή της ΝΔ να προσέχει γιατί διαφορετικά θα επιστρέψει ο Πολάκης.

Δεν τον έχετε μαζέψει ακόμα; Συνεχίστε έτσι, φέρεται να απάντησε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μανιαδάκη φέρεται να είπε ότι οι εισαγγελείς του είπαν ότι είχαν στοιχεία μέχρι και για το ποιος πλήρωσε τις κουρτίνες του σπιτιού του Άδωνι Γεωργιάδη.

Τον νουθετούσαν επίσης λέγοντας ότι πρέπει να είναι με το μέρος τους.

Κατά πληροφορίες ο Θανάσης Πλεύρης (ΝΔ) ρώτησε εκ νέου τον μάρτυρα αν οι εισαγγελείς τον πίεζαν λέγοντας του να μην φοβάται τους πολιτικούς επειδή δεν θα επανεκλεγούν και θα πάνε φυλακή. Εκείνος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν φάνηκε να το αρνείται. Φέρεται να είπε ότι αυτό έγιναν όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και βγήκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα τους. Τότε σύμφωνα με τον Νίκο Μανιαδάκη  οι εισαγγελείς έλεγαν ότι μάρτυρες δεν πρέπει να φοβούνται διότι το κυβερνών κόμμα θα εκλέγονταν εκ νέου και εκείνοι θα είχαν προσωπικό όφελος.

Ο ίδιος φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι όσα γράφονταν στα ΜΜΕ ήταν πληροφορίες που είχε μόνο η Εισαγγελία Διαφθοράς.  Το γεγονός αυτό κατά τον ίδιο σήμαινε ότι υπήρχαν διαρροές από την εισαγγελία προς  τα μέσα και ότι οι μάρτυρες άλλαζαν καταθέσεις και προφανώς ενημερώνονταν από τους εισαγγελείς.

Ο Νίκος Μανιαδάκης επέμεινε πάντως στους ισχυρισμούς για τα όσα διημείφθησαν με τους εισαγγελείς λέγοντας μάλιστα στους βουλευτές ότι δεν έχει πρόβλημα να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση με την κυρία Τουλουπάκη αλλά και με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη.

Σε ότι αφορά τις επαφές του με πολιτικά πρόσωπα άλλων κομμάτων. Επιβεβαίωσε ότι έχει συνεργαστεί και με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία του είχε ζητήσει να συνομιλεί με την Τρόικα.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετικές ερωτήσεις του Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) φέρεται να επιβεβαίωσε ότι αν το Υπουργείο Υγείας κατά την χρονική περίοδο 2010- 2012 δεν προέβαινε στις μειώσεις των φαρμάκων όπως υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωφελούνταν οι φαρμακοβιομηχανίες. Επίσης δήλωσε ότι οι καταναλωτές ζημιώθηκαν από την απόφαση του Παναγιώτη Κουρουπλή να κάνει μια αντί δύο τιμολογήσεις,

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκ νέου στις καταθέσεις που έδωσε στο FBI. Φέρεται να είπε ότι τον πίεσαν πάρα πολύ και ότι του ζήτησαν να πει ότι είχε επαφές με τον Λοβέρδο. Εκείνος φέρεται να απάντησε ότι όλα είναι ψέματα. Ο Νίκος Μανιαδάκης εξέφρασε την άποψη ότι η πίεση για τον Λοβέρδο ήταν τέτοια διότι κάποιος από την Ελλάδα τους είχε πει αυτά τα ψέματα.

Φέρεται επίσης να διέψευσε ότι είχε απειλήσει τον Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο γραφείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) επέμεινε να ρωτά τον Νίκο Μανιαδάκη αν απειλήθηκε από τον Στουρνάρα.  Φέρεται να επικαλέστηκε προς τούτο τα όσα αναφέρουν οι εισαγγελείς ότι δηλαδή ο διοικητής της ΤτΕ του είπε ότι σε λίγο καιρό η κυβέρνηση θα πέσει και θα τους λιώσουμε τους εισαγγελείς.

Ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι έχει γίνει τέτοια συζήτηση με τον Γιάννη Στουρνάρα. Πρόσθεσε επίσης ότι με τον Στουρνάρα συναντιέται από δεκαοκτώ χρόνων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε και τότε σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας αντέδρασε καλώντας τον βουλευτή να απαντήσει που το γνωρίζει εκείνος και αν ήταν μπροστά στη συζήτηση.

Ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί δεν ξεκίνησαν καμία έρευνα για τη Novartis αλλά όλα άρχισαν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα όταν ο Σαράκης (δικηγόρος) πήγε τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι Αμερικανοί είχαν μόνο τις καταθέσεις τους και ίσως ενός τρίτου προσώπου. Κανένα άλλο στοιχείο.

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΣΧΟΛΙΑ