H ιστορία της ξανθιάς «νεράιδας» από την Κρήτη που μάγεψε Ιταλό ανθρωπολόγο

Δείτε VIDEO & ΦΩΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: 12/12/2016 – 17:42

Τελευταία δημοσίευση: 18:45Κοινωνία

H ιστορία της ξανθιάς «νεράιδας» από την Κρήτη που μάγεψε έναν Ιταλό ανθρωπολόγο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ήταν κάπου μέσα στο καλοκαίρι του 1942 όταν ο Ιταλός ανθρωπολόγος, Lidio Cipriani, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κρήτη, για μελέτη και αποτύπωση των ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών του ντόπιου πληθυσμού, εντόπισε στο Ψυχρό του Λασιθίου μια μικρή «νεράιδα».

Μια νεράιδα που δεν είχε βγει από τα παραμύθια αλλά ήταν ολοζώντανη και έτοιμη να λούσει, με τη βοήθεια της μητέρας της, τα κατάξανθα, σχεδόν μέχρι το γόνατο, μαλλιά της.

Το ξανθό κοριτσάκι από το Ψυχρό του έκανε τόσο εντύπωση, που ενώ δεν φωτογράφιζε κατά την ερευνητική του εργασία παιδιά, για εκείνη έκανε μια εξαίρεση.

Οι φωτογραφίες της μάλιστα συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο που εξέδωσε το 1943, στη Φλωρεντία,  με τίτλο «Creta e l origine mediterranea della civiltà», με λεζάντα «ένα κατάξανθο κοριτσάκι από το Ψυχρό, Οροπέδιο Λασιθίου, Κεντρο-Ανατολική Κρήτη».

Κάπως έτσι κι αφού χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες, χάρη στον ιστορικό-ερευνητή Κωστή Μαμαλάκη, έγινε γνωστό πως το κορίτσι της φωτογραφίας είναι η Δέσποινα Ζερβάκη.

Το e-storieskritis.blogspot, εντόπισε την 84χρονη, σήμερα κυρία Δέσποινα και κατέγραψε την αφήγηση της για τη συνάντηση που είχε με τον αυστηρό Lidio Cipriani, του οποίου το έργο για την Κρήτη, τους ανθρώπους και την καθημερινή ζωή τους τη δεκαετία του 1940, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.

Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα, όταν ο Cipriani πήγε στο χωριό τους, εκείνη ήταν περίπου οκτώ ετών. Η μαμά της τη χτένιζε για να τη λούσει, όταν πέρασε έξω από το σπίτι τους ο Ιταλός ανθρωπολόγος, με τη δασκάλα της περιοχής, Δανάη Χαραλαμπάκη.

Μόλις ο Lidio Cipriani είδε το κατάξανθο κοριτσάκι, εντυπωσιάστηκε τόσο με την πλούσια ξανθιά κόμη της και τα βαθυγάλανα μάτια της, που χωρίς δεύτερη κουβέντα την πήρε από το χέρι και την έβαλε στον τοίχο, για να τη φωτογραφήσει.

«Είχα ωραία μαλλιά σαν το χρυσάφι, που έφθαναν κάτω από τη μέση», λέει η κ. Δέσποινα. «Όμως είχα και δύο στραβά δόντια σαν του ελέφαντα κι επειδή γελούσα ενώ με φωτογράφιζε και φαίνονταν τα δόντια μου, αυτός νευρίασε», συνεχίζει.  Έφθασε μάλιστα σε σημείο να απειλήσει τον πατέρα της πως αν δεν κάτσει φρόνιμα η μικρή για να τη φωτογραφήσει, θα καταλήξει κι εκείνος και η κόρη του στην κομαντατούρ.

Για να καταφέρει να βγάλει τρεις πόζες όπως τις ήθελε, τελείωσε σχεδόν όλο το φιλμ. Ωστόσο, στο τέλος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γλύκα της μικρής Δέσποινας και, παρά την αυστηρότητα του, πήγε και της χάιδεψε τα μαλλιά.

Η κ. Δέσποινα σήμερα έχει μεγεθύνει τις φωτογραφίες που της τράβηξε ο Cipriani και με αυτές κοσμεί τον τοίχο του σπιτιού της.

Στην ερώτηση αν παντρεύτηκε, απάντησε πως η μητέρα εκείνου που αγάπησε δεν τους επέτρεψε να παντρευτούν. Επειδή ήταν αδύνατη και είχε μεγάλη ανάπτυξη στην εφηβεία, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην πλάτη της και αυτή η δυσμορφία δεν της επέτρεψε να παντρευτεί τον αγαπημένο της.

Δείτε τις φωτο:

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: e-storieskritis.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος αρνήθηκε να παντρευτεί πριν από την εκστρατεία εναντίον της Περσίας

Είχε κρύψει την κοκαΐνη μέσα σε παιδικά βιβλία – ΦΩΤΟ

Πηγή: enikos.gr – Κοινωνία

ΣΧΟΛΙΑ