Ψήφος αποδήμων: Λευκός καπνός στη διακομματική – Σε πρώτη συμφωνία κατέληξαν τα κόμματα

Η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Θεοδωρικάκος. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν θετικοί, αναμένουν όμως να δουν και το νομοσχέδιο και τη συνταγματική θωράκιση
Σε συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων κατέληξαν τα κόμματα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής.

Ειδικότερα ως προς το αγκάθι του ορίου διαμονής στο εξωτερικό βρέθηκε η εξής συμβιβαστική λύση: Οι εκλογείς που θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν.

Ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε ειδικότερα ότι φαίνεται πως εξασφαλίζονται 200 ψήφοι για το νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε θα κινείται σε τέσσερις άξονες:

powered by Rubicon Project
*Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.

*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.

*Οι Έλληνες του εξωτερικου θα ψηφιζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιστολικής ψήφου, καθώς δεν τη δέχεται το ΚΚΕ.

*Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 έτη, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια και μπορούν να το αποδείξουν αυτό με έγγραφα του ελληνικου δημοσιου. Αυτή ήταν η λύση που προτάθηκε από το ΚΚΕ ως απάντηση στον προβληματισμό του υπουργείου Εσωτερικών ότι είναι τεχνικά δύσκολη η απόδειξη απουσίας στο εξωτερικό επί 30 έτη. Επομένως θα πρέπει να αποδείξουν παρουσία για διάστημα δύο ετών μέσα στα τελευταία 35 έτη.

Οι εκλογείς που θα μπορουν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει επίσης να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

“Το νομοσχέδιο πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300” διεμήνυσε μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον οι αρχές αυτές αντανακλώνται στο νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ επίσης θεωρεί ότι οι κόκκινες γραμμές του έγιναν αποδεκτές, περιμένει όμως να δει ότι αυτές θα θωρακιστούν και συνταγματικά καθώς και ποια θα είναι η νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έθεσε στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Ανοιχτή αφήνει τη στάση του το ΜεΡΑ25, το οποιο κατηγορεί τη ΝΔ ότι υπαναχωρεί από τις αρχικές της θέσεις και δεν επιτρέπει να ψηφίζει η ομογένεια.

ΣΧΟΛΙΑ