Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019
12.4 C
Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάτρα: Ανάβει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο – Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Κτηματολόγιο: Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης – Το 2020 έρχονται πρόστιμα Αχαΐα: Καλούνται να δώσουν πίσω αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις Πάτρα: Δήλωση ακινήτων στο Δήμο – Δεύτερη ευκαιρία χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά Επίθεση με γκαζάκια κατά αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και δημοσιογράφου Σήμερα κρίνεται το Brexit και το μέλλον Μπόρις Τζόνσον «Αμύθητη» η περιουσία των Ελλήνων – Δείτε που έχει τοποθετηθεί Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στα ανοικτά της Κρήτης Όλες οι αλλαγές στην αγορά εργασίας από 1 Ιανουαρίου – Τι θα ισχύει Κοινωνικό μέρισμα: «Τρέχουν» στην ΗΔΙΚΑ για τα €700 σε 250.000 νοικοκυριά «Διδώ»: Βροχερός ο καιρός και σήμερα – Πού θα χιονίσει Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

«Φωτιά» οι νέες εισφορές για τους αγρότες – Έρχεται αύξηση 100% με το νέο ασφαλιστικό

Την έντονη αντίδραση των αγροτών προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την κατώτατη ασφαλιστική κλάση με το σχέδιο νόμου που προωθεί και περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές επτά κατηγοριών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή οι αγρότες πληρώνουν τον μήνα κατώτατη ασφαλιστική εισφορά ύψους 114 ευρώ και με τις προωθούμενες αλλαγές θα κληθούν να καταβάλλουν 220 ευρώ. Παράλληλα και η εισφορά που αφορά τους νέοεισερχομένους αγρότες που θα κυμανθεί σύμφωνα με πληροφορίες στα 130 ευρώ είναι αυξημένη σε σχέση με τις εισφορές που πληρώνουν τώρα.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Εργασίας οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και όλων των μη μισθωτών θα διαμορφωθούν ως εξής:

1.1η ασφαλιστική κλάση: 220 ευρώ
2.2η ασφαλιστική κλάση: 250 ευρώ
3.3η ασφαλιστική κλάση: 300 ευρώ
4.4η ασφαλιστική κλάση: 350 ευρώ
5.5η ασφαλιστική κλάση: 435 ευρώ
6.6η ασφαλιστική κλάση: 520 ευρώ
7.Και μια ακόμη ασφαλιστική κλάση που θα αφορά μόνο τους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας. Για την εν λόγω κατηγορία το ασφάλιστρο θα κυμανθεί γύρω στα 130-150 ευρώ.
Οι ασφαλισμένοι τον Δεκέμβριο κάθε έτους, θα μπορούν να επιλέγουν όποια εισφορά επιθυμούν να πληρώνουν, για τον επόμενο χρόνο.

Οι εισφορές δεν συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνεται στην εφορία ενώ η επιλογή τους θα είναι και ανεξάρτητη από τα έτη ασφάλισης που έχουν ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο του 2020 θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς συνολικά για 1,5 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ