Φρένο Βρυξελλών στις απειλές Μαξίμου

Η μεταμνημονιακή περίοδος του μέλιτος της κυβέρνησης Τσίπρα με τους Ευρωπαίους τελείωσε νωρίς. Στον δεύτερο μόλις έλεγχο της οικονομίας από τους θεσμούς και το βέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις «ιδέες Φλαμπουράρη» για προστασία από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας όχι μόνο των νοικοκυριών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αλλά και «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, όλα γύρισαν στις μέρες των μνημονίων.

Το Μαξίμου απείλησε (διά κύκλων) ότι θα καταθέσει μονομερώς, δηλαδή χωρίς έγκριση, το νομοσχέδιο που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη, οι Βρυξέλλες έστειλαν το μήνυμα ότι μια τέτοια κίνηση θα χαλάσει το κλίμα στις αγορές και ο Ντέκλαν Κοστέλο ήρθε στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι διαπραγματεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους θεσμούς συνεχίζονταν μέχρι και την Παρασκευή, ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα δεν βγήκε λευκός καπνός, παρά τις υποχωρήσεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά.

Το γεγονός πάντως πως δεν υπήρξε μονομερής ενέργεια με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στο Κοινοβούλιο, ακόμη και χωρίς προηγούμενη συμφωνία, όπως προειδοποιούσαν στα μέσα της εβδομάδας κυβερνητικές πηγές, δείχνει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, εν όψει και του αυριανού EuroWorking Group, και να αποφύγει ενδεχόμενη ρήξη.

ΣΧΟΛΙΑ