Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα – Δεν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα». Σε αυτή τη «γραμμή» επιμένει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει και από τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Συνεχίζοντας τη ρητορική των προηγούμενων ημερών, η οποία ξεκίνησε από την ίδια την γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα: «Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί».

Και συνέχισε: «Έχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα, που θεωρούμε καλό. Χρειάζεται να στείλουμε ξανά την αποστολή, για να ελέγξουμε αυτό το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά θέματα. Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».
Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι έχουν υψηλά NPLs και «αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι η στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ πρότεινε ότι τα stress test θα κάνουν την δουλειά, χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική, πριν λήξει το πρόγραμμα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι οι μισθοί είναι μικροί, για να τονίσει: «Το κρίσιμο είναι να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν δουλειές, οι οποίες θα φέρουν και καλύτερες αμοιβές».

«Το καλό νέο είναι ότι από η Ελλάδα αφήνει πίσω το κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής» εκτίμησε επίσης.

Σε γενικές γραμμές η ευρωζώνη πηγαίνει καλά, καθώς όλες οι χώρες αναπτύσσονται, τόνισε ο Πολ Τόμσεν: «Το μήνυμά μας είναι αυτό που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο: μην χάνετε την ευκαιρία και αξιοποιήστε την συγκυρία για δομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Σημείωσε ότι το καλύτερο νέο απ’ όλα είναι ίσως ότι η ανάκαμψη μοιράζεται αναλογικά σε όλες τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο, να το αξιοποιήσουν, για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Για τις τράπεζες, δήλωσε υποστηρικτής των πολιτικών που έχει επιβάλει ο SSM για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ευρωζώνη, σημείωσε ότι η υποστήριξη του ευρώ είναι η υψηλότερη τα τελευταία δέκα χρόνια, κάτι που είναι καλό, δεδομένου ότι πριν από λίγα χρόνια υπήρξε υπαρξιακή κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ