Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε μικρό ποσοστό των ασθενών

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που νοσούν σοβαρά, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις νευρολόγων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους οποίους ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.   Εκτός από τυπικά συμπτώματα – πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή – ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στην νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, «ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, ο ιός φαίνεται να προσβάλλει τους εγκεφάλους και τα νεύρα ακόμα του 15% των σοβαρά ασθενών. Είναι γνωστό ότι ένας ιός μπορεί προσβάλει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει εκεί φλεγμονή, είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ προβλήματα δημιουργεί και η μείωση του οξυγόνου λόγω της κακής αναπνοής, με επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο παρόμοια περιστατικά καταγράφονται και με την κοινή γρίπη.    Παρά τη σοβαρή κατάσταση αρχίζει σταδιακά να επιβραδύνεται ο ρυθμός νέων κρουσμάτων και νεκρών παγκοσμίως, παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα μέτρα και κατά πόσο η διασπορά του ιού μπορεί να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι τα μέτρα ελήφθησαν προκειμένου να μη νοσήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ταυτόχρονα και, αν δεν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως, η Ελλάδα θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου θρηνεί χιλιάδες νεκρούς.  Πηγή: www.lifo.gr

ΣΧΟΛΙΑ