Τσελέντης: Δεν αποκλείω νέο σεισμό 6,1 R ή και μεγαλύτερο

Τι προβλέπει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευ. Λέκκας

  Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1R στη Μυτιλήνη.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Για να έχουμε εκτόνωση θέλουμε πολλούς μεσαίου μεγέθους σεισμούς» και εκτίμησε ότι: «θεωρώ μαθηματικά σίγουρο ότι τις επόμενες ώρες, ίσως και μία δύο ημέρες ακόμα, θα βιώσουμε έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, μεγαλύτερο από τα 5,0-5,5R. Μπορεί να είναι κοντά και στο 6. Η πιθανότητα πλέον να μην έχουμε μετασεισμό ή πολύ μεγάλο σεισμό κοντά στο ίδιο μέγεθος δεν έχει εκλείψει. Είναι υπαρκτή πιθανότητα».

Στο ερώτημα, με αφορμή την επισήμανση του καθηγητή ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει σεισμούς έως 6,7R, αν δυνητικά μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό από τα 6,1R ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Ο,τι λέω το λέω πολύ προσεκτικά, κεκαλυμμένα ίσως. Είπα ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε σεισμό ακόμα και της ίδιας τάξης μεγέθους, πάνω-κάτω, κι ας έχουμε τον νου μας. Δεν θέλω να πω αυτό που με ρωτάτε να το πω, το αποφεύγω να το απαντήσω».

Στην επισήμανση, ότι δεν το διαψεύδει κιόλας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε: «Δεν το διαψεύδω. Δυνητικά, ναι, υπάρχει η δυνατότητα γιατί το ιστορικό των ρηγμάτων της περιοχής αυτής το λέει».

Λέκκας: Ο μεγάλος κίνδυνος έχει περάσει-Περιμένω ισχυρούς μετασεισμούς

Μιλώντας επίσης στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερου μετασεισμού από τα 6,1R είπε. «Είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες. Εγώ προσωπικά δεν θα το έβλεπα, αλλά ούτως ή άλλως ο μεγάλος κίνδυνος έχει περάσει και πάμε σε μία κατάσταση σταδιακής απόσβεσης».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι αναμένει ισχυρούς μετασεισμούς έως και 5,6R. «Μέχρι στιγμής είμαι ικανοποιημένος από τη μετασεισμική ακολουθία. Δεν είναι τόσο ισχυροί οι μετασεισμοί, περιμένουμε και ισχυρούς μετασεισμούς και αυτό το έχω τονίσει και στο συντονιστικό αλλά και στους κατοίκους. Πρέπει να υπάρξει ένας μετασεισμός της τάξης των 5,6R για να πούμε ότι μπαίνουμε σε μία διαδικασία κανονικής μετασεισμικής πορείας», τόνισε.

 

 

Πηγή: Real News – Κοινωνία

ΣΧΟΛΙΑ