Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν θα ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες, όπως εσείς

Τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο γεγονός ότι η Βουλή είναι η πρώτη από το 2009 χωρίς τη χώρα σε καθεστώς μνημονίου αλλά και στην απουσία της Χρυσής Αυγής από τα έδρανα στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Θα συνεχίσουμε να βάζουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε πως είναι το καλό της πατρίδας πάνω από μικροπολιτικά συμφέροντα. «Δεν θα επιλέξω κε Μητσοτάκη την αντιπολιτευτική τακτική που επιλέξατε εσείς: την αντιπαράθεση χωρίς όρια και επιχειρήματα, την διαρκή καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, όπως κάνατε εσείς. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί μαζί σας. Διαβεβαιώνω ότι σε όποια σοβαρή προσπάθεια για διεκδικήσεις προς όφελος του λαού θα τις στηρίξουμε στο εξωτερικό. Αλλά δεν θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εντος και εκτός Βουλής θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία».

Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

– Επαναφέρετε τους κομματικούς επιτετραμμένους στις Γενικές Γραμματείες του Δημοσίου

– Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο κυβερνητικό γραφείο (ΕΡΤ, ΕΥΠ, Αθηναϊκο Πρακτορείο

– Παύσατε τον αρχηγό της Αστυνομίας και τοποθετήσατε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο Αμυνας υποβαθμίζοντας το ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Επιτελείων.

Στην αναφορά του για τη νέα κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Είστε η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που δεν έχετε το δικαίωμα και δεν το κάνατε, να ισχυριστείτε ότι ‘παραλάβαμε καμένη γη’», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η φορολογία

«Κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα πείσετε τους δανειστές να αλλάξουν τη συμφωνία για τα πλεονάσματα. Σήμερα ξεκινήσατε τις προγραμματικές δηλώσεις με δέσμευση προς τους δανειστές. Ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση αν τη βάλουμε μαζί με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη έχει δυο αναγνώσεις: αυτά που είπατε και αυτά που αποκρύψατε, για ένοχες σιωπές, γιατί αν τηρήσετε τη δέσμευση για τα πλεονάσματα είτε δεν θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις, είτε θα προχωρήσετε σε ισοδύναμης αξίας μέτρα».

«Αποτύχατε να πείσετε για τα πλεονάσματα. Το χειρότερο όμως είναι μάλλον ότι δεν το διεκδικήσατε καν. Παραπέμπετε στο μέλλον τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα. Γιατί το κάνετε; Θα υπάρξει καλύτερη στιγμή για μια νέα κυβέρνηση από την αρχή της; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα;»

«Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε;», συμπλήρωσε.

Υπόσχεστε για 3,5 χρόνια μικρότερα πλεονάσματα και δεν τολμάτε καν να τα διεκδικήσετε, συνέχισε. «Δεν ζητούμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση, ζητάμε να προχωρήσετε στο σχέδιο που προωθήσαμε εμείς προ εκλογών», υποστήριξε θυμίζοντας το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και την καταβολή σε ειδικό λογαριασμό ποσού 5,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ