Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης: Οι «Μαύροι Πάνθηρες» στις πλατείες

«Μαύροι Πάνθηρες» για… καθαρές πλατείες. ΣΤΟΠ στην «εξαγωγή» δραστών και εγκληματικών δράσεων από την Δυτική Αττική σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. «Έξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ελεγχόμενων ατόμων και εκκρεμή διωκτικά έγγραφα σε βάρος τους.  Αυτές είναι μερικές από τις παρεμβάσεις στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης της Αττικής, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από χθες, μετά από την αποτίμηση του προηγούμενου, που δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

Κατά την πρώτη μέρα της εφαρμογής του, οι αστυνομικές δράσεις επικεντρώθηκαν στη Δυτική Αττική, στα «σύνορά» της με τα βόρεια προάστια και τον Πειραιά.

 Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει εστιασμένες, μικρότερης γεωγραφικής εμβέλειας, αστυνομικές επιχειρήσεις και περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, Ασφάλειας, πεζές περιπολίες τάξης με αστυνομικούς σκύλους) χωρίς να αποδυναμώνονται σε αστυνομική παρουσία οι όμορες περιοχές καθώς παρατηρήθηκε διασπορά του εγκλήματος από τα σημεία ευρύτερων, σε προσωπικό και μέσα, αστυνομικών ελέγχων. Οι «χειρουργικές» αστυνομικές παρεμβάσεις θα γίνονται σε συνδυασμό με την χαρτογράφηση των εγκληματογόνων σημείων ανά είδος αδικημάτων που παρατηρούνται σε αυτά.
 Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής παρουσιάζουν αύξηση σε αρκετές κατηγορίες εγκληματικότητας αλλά η σημαντικότερη διαπίστωση αξιωματικών της αστυνομίας είναι πως «εξάγει» δράστες και παράνομες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές της Αττικής. Αυτή τη στιγμή στην συγκεκριμένη περιοχή εκτός από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας επιχειρούν 8 ομάδες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες άμεσα θα διπλασιαστούν. Στόχος να δημιουργηθεί ένα αστυνομικό «δίχτυ» γύρω από αυτές τις περιοχές για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, με αυστηρούς ελέγχους, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Στο μεταξύ, οι πάνοπλοι αστυνομικοί με τα κλειστά φορτηγάκια, οι επονομαζόμενοι «Μαύροι Πάνθηρες», αφήνουν την περιφρούρηση των τουριστικών περιοχών και «μετακομίζουν» σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας, όπως αυτές του Άγιου Παντελεήμονα, Καραϊσκάκη, Αττική, Αγίου Ελευθερίου κ.ά., στις οποίες θα περιπολούν κυκλικά, θα μένουν στάσιμοι και θα μετακινούνται σε άλλες.

Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης θα αξιολογείται ανά 10ήμερο με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας ανά γεωγραφική περιοχή και ανάλογα θα αναπροσαρμόζεται, θα γίνονται προσθήκες ή αφαιρέσεις και υπάρχει μετακίνηση δράσεων όπου απαιτείται.

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (πρώτο 6μηνο 2019-2018)

 

ΛΗΣΤΕΙΕΣ

 

2019                   2018

 

Επικράτεια:        2.264                  2.171

Αττική:                1.787                   1.734

Θεσσαλονίκη:       263                      220

Οικίες:                    308                      369

Κινητά-χρήματα:  806                      868

Σούπερ Μάρκετ     33                        44

Καταστήματα:       146                     121

 

ΚΛΟΠΕΣ-ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

 

2019                    2018

Επικράτεια:        33.335                 36.997

Αττική:                23.495                 22.347

Θεσσαλονίκη:      8.427                   6.379

Οικίες:                 10.281                 10.043

ΙΧ:                       10.241                   9.063

Ιεροί Ναοί:              177                     185

ΜΜΜ:                   2.869                  2.611

Αρπαγές τσαντών:   437                     370

ΣΧΟΛΙΑ