Τον Ιανουάριο η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων» δεν έχει καν συζητηθεί

Τον Ιανουάριο αναμένεται η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 767 εκ. ευρώ, που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες άλλων κρατών. Όσο για την αλλαγή στη χρήση των κερδών αυτών, αυτή θα συζητηθεί προσεχώς και θα αφορά τις επόμενες εκταμιεύσεις.

Τα παραπάνω εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, ενημερώνοντας για τη συνάντηση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. «Η 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα ήταν θετική, οι στόχοι επιτυγχάνονται, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι οι υπουργοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των ANFAs και SnPs», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι «μετά η απόφαση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από κάποια εθνικά κοινοβούλια, όπως της Γερμανίας», τοποθετώντας την εκταμίευση τελικά για τον Ιανουάριο.

Από εκεί και πέρα, είπε ο αξιωματούχος, το θέμα της αλλαγής της χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων θα τεθεί μεν, αλλά θα συζητηθεί διεξοδικά τον επόμενο χρόνο και δε θα αφορά τη συγκεκριμένη δόση. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το θέσει, προβλέπεται στη συμφωνία, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», είπε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων» δεν έχει καν συζητηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι κάτι που θα απασχολήσει ενδεχομένως το Eurogroup στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ