Τι ζητά η ΔΕΗ από τη Λάρκο για να συνεχίσει να δίνει ρεύμα

νη να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως άλλωστε έπραξε και στην περίπτωση της Χαλυβουργικής.

Πάντως ανεξάρτητα από το εάν θα βρεθεί βραχυπρόθεσμη λύση στο θέμα της ηλεκτροδότησης, το πρόβλημα της Λάρκο θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να είναι προβληματική, να παράγει ζημιές και χρέη και να μην μπορεί να εξορθολογίσει και προσαρμόσει αποτελεσματικά τη λειτουργία της υπό τον κορσέ του κρατικού ελέγχου και μάνατζμεντ.
Η εταιρεία που για κάθε τόνο νικελίου που παράγει ζημιώνεται περίπου 5 χιλιάδες και γράφει απώλειες 222 χιλιάδων την ημέρα (στοιχεία 2015) τα τελευταία χρόνια επιβιώνει καθώς επιλέγει να μην αποπληρώνει το ρεύμα που καταναλώνει και το οποίο είναι ένας από τους βασικότερους συντελεστές κόστους.

Οι φήμες περί ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν επιβεβαιώνονται ενώ και το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχουν περάσει οι μετοχές του δημοσίου στην εταιρεία, εδώ και καιρό έχει διαμηνύσει ότι η συγκεκριμένη συμμετοχή δεν είναι αξιοποιήσιμη. Αλλά και τα σενάρια περί επανενεργοποίησης του παλιού σχεδίου για εκκαθάριση και δύο χωριστές πωλήσεις των παγίων που ανήκουν στην εταιρεία και των δημόσιων ορυχείων που της έχουν παραχωρηθεί, επίσης παραμένουν στο συρτάρι.

Στο κάδρο βεβαίως θα πρέπει να μπει και η υπόθεση της καταδίκης από την ΕΕ για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου σε δεύτερο βαθμό, η οποία πιθανόν να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την επίσπευση των αποφάσεων για το μέλλον της βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ