Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την διανομή έκτακτου κοινωνικού μερίσματος μέσα στον Δεκέμβριο. Στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, παρατηρήθηκε υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 71 εκατ. ευρώ όπως υποστήριξε πριν από λίγο ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης. Στο 10μηνο, καταγράφηκε υπέρβαση 3,4 δις. ευρώ έναντι του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος με το τελευταίο να φτάνει στα 5,75 δις. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 41,28 δις. ευρώ και είναι ενισχυμένα κατά 664 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να παραλάβει μέσα στην εβδομάδα τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο προκειμένου να φανεί και η αναλυτική πορεία των φορολογικών εσόδων. Έτσι, θα καταρτίσει την τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες ούτως ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν ενδεχομένως και μέσα στον Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, το κονδύλι του έκτακτου μερίσματος δεν θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2020 που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Για το ποσό του έκτακτου μερίσματος, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Εκτιμάται όμως ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 400-500 εκατ. ευρώ με αξιοποίηση και μέρους του αποθεματικού που έχει παραμείνει αδιάθετο.
Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ