Τέλος ο ΕΝΦΙΑ – Νέος φόρος για μεγάλη ακίνητη περιουσία

Ποιοι θα πληρώνουν χαράτσι και που θα μπει το όριο

Ο ΕΝΦΙΑ τελείωσε, ζήτω ο ο φόρος μεγάλης περιουσίας, λέει το υπουργείο. Το χαράτσι ωστόσο στα ακίνητα φαίνεται ότι μένει σε… όλο του το μέγεθος καθώς είναι σαφές από την κυβερνητική πλευρά ότι τα έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα πρέπει να χαθούν.

Ουσιαστικά όλα θα κριθούν από το εάν και κατά πόσο οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν και θα αντικατασταθούν από το νέο σύστημα των εμπορικών αξιών.

Εκεί θα ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση σε ότι αφορά στον φόρο της ακίνητης περιουσίας.

Η αξία των ακινήτων που έχει κάθε ιδιοκτήτης θα αλλάξει για τους περισσότερους με δραματικό μάλιστα τρόπο προς τα κάτω.

Έτσι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχει απώλεια εσόδων το κράτος. Με τη διεύρυνση μέσω ΕΝΦΙΑ της φορολογικής βάσης επιτεύχθηκε ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ. Αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί και με τον νέο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

ΕΝΦΙΑ χαράτσι

«Κλειδί¨τα έσοδα

Ο προηγούμενος φόρος στην μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν είχε αποφέρει παρά μόνο 800 εκατομμύρια στα κρατικά Ταμεία το 2011.

Έτσι ο νέος φόρος θα πρέπει να είναι δραματικά μεγαλύτερος ή να θεωρεί μεγάλη περιουσία τη… μικρή ακόμη και κάτω από τις 200.000 ευρώ.

Με το αφορολόγητο όριο στον παλιό φόρο τα έσοδα είναι μικρά. Με τις εμπορικές αξίες η αξία της μέσης ακίνητης περιουσίας των πολιτών θα μειωθεί και έτσι το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπο να πετύχει τον στόχο των 3,2 δισ.

Η Κ. Παπανάτσιου έδωσε σε χθεσινή της ομιλία μία και μόνο διευκρίνιση, ότι δηλαδή ο φόρος θα είναι προοδευτικός.

Προφανώς το αφορολόγητο όριο θα τεθεί χαμηλά, η φορολογική βάση θα μείνει μεγάλη, ωστόσο φαίνεται ότι για τη μέση περιουσία ο συντελεστής θα είναι μικρός και θα αυξάνεται προοδευτικά μαζί με την αξία των ακινήτων που έχει καθένας στην κατοχή του.

ΣΧΟΛΙΑ