Συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την τέλεση των λειτουργιών του Πάσχα

«Δεν θα πάμε στις Εκκλησίες μας εφέτος» λένε από την κυβέρνηση

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με αίτημα την τέλεση των ιερών λειτουργιών του Πάσχα στους ναούς, κεκλεισμένων των θυρών και μόνο με την παρουσία του ιερέα και του ψάλτη.

Μιλώντας στο «Mega» o Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος επισήμανε ότι «έχουμε συνειδητοποιήσει τις δύσκολες μέρες που έρχονται και δεν θα ζήσουμε το φετινό Πάσχα όπως τις προηγούμενες φορές. Είναι κοινή συνείδηση το ‘Μένουμε Σπίτι’». Ταυτόχρονα τόνισε πως: «εμείς τηρήσαμε ό,τι η πολιτεία μας ζήτησε και το έχουμε τηρήσει με ευλάβεια και με θρησκευτική ακρίβεια».

Σημείωσε πως αν γίνουν οι λειτουργίες, όπως ζητήσει η Ιερά Σύνοδος: «Θα δώσει μια δυνατότητα να βρούμε ένα μέτρο που δεν θα επιτρέψει είτε τον ‘κρυπτοχριστιανισμό’ είτε κάποιο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να δημιουργήσουν γεγονότα που μετά θα είναι πιο επικίνδυνη η εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου, δεν τελούνται λειτουργίες, αν και οι ιεροί ναοί έχουν μείνει ανοιχτοί για ατομική προσευχή, με ορισμένα παρατράγουδα όπως ο συνωστισμός πιστών και η τέλεση λειτουργίας από ιερείς, με αποτέλεσμα την τιμωρία τους για παραβίαση των μέτρων περιορισμού.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το αίτημα για λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το άφησε χθες ανοιχτό. Τίθεται όμως το ερώτημα τι κίνδυνοι θα προκύψουν με ενδεχόμενη συγκέντρωση πλήθους πιστών έξω από τις εκκλησίες πχ το βράδυ της Ανάστασης ή μέσα στους ιερούς ναούς εφόσον παραμείνουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή, αλλά και τι θα γίνει με το Άγιο Φως το οποίο από τη δεκαετία του 1980 έρχεται από τα Ιεροσόλυμα με ειδική πτήση.

Τίθεται επίσης το ερώτημα συμμόρφωσης των πολιτών ώστε να αποφευχθεί μαζική έξοδος το Πάσχα και συνακόλουθη διασπορά του κορονοϊού. Η κυβέρνηση θέλει σε όλους τους τόνους να στείλει το μήνυμα πως αυτό το Πάσχα μένουμε σπίτι. “Εφέτος είναι αλλιώς. Δεν είναι όπως κάθε χρόνο. Γιατί φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με Πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.

«Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια, αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη γραμμή αυτή κινούνται όλα τα στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης.

Ο κ. Πέτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο μεσημεριανό briefing των πολιτικών συντακτών. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς πάντως το απόγευμα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού, διαμήνυσε πως η διάρκεια των μέτρων και η λήψη πρόσθετων εξαρτάται ουσιαστικά από το βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών.

Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη συλλογική ευθύνη, δεδομένου ότι το ΕΣΥ ήδη δοκιμάζει τα όρια αντοχών του. Ωστόσο αρκεί και μικρός αριθμός απείθαρχων για τη διασπορά του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό είναι στην πραγματικότητα ανοιχτά μέτρα στους αυτοκινητόδρομους ώστε να ελεγχθεί αν μη τι άλλο ενδεχόμενη άσκοπη μετακίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ