Στον αέρα η σύνταξη χιλιάδων υπαλλήλων νοσοκομείων

Για τον κίνδυνο χιλιάδες υπάλληλοι νοσοκομείων προς συνταξιοδότηση να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σύνταξη και χωρίς προκαταβολή σύνταξης, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με επιστολή της τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον συναρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή, για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση του ν. 4387/2016 των υπαλλήλων των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαιτεί από τις Διευθύνσεις Προσωπικού την υποβολή μαζί με το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων που είναι προς συνταξιοδότηση, να υποβληθεί αναλυτική κατάσταση μισθοδοσίας από το έτος 2002 έως την ημερομηνία παραίτησης. Διαφορετικά δεν διεκπεραιώνονται οι Κύριες Συντάξεις των υπαλλήλων με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο.

Ωστόσο τα ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας δεν διαθέτουν ενιαίο φορέα διεκπεραίωσης και καταβολής της μισθοδοσίας των Υπαλλήλων. Κάποια Νοσοκομεία ή ΝΠΔΔ διεκπεραιώνουν τη μισθοδοσία με δικά τους μέσα και άλλα ΝΠΔΔ είναι συμβεβλημένα με την ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μισθοδοσίας σε πολλές περιπτώσεις από το 2002, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των Δελτίων Ατομικής και Υπηρεσιακής κατάστασης στο Γενικό Λογιστήριο των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση.

«Εάν η διαδικασία αυτή δεν εμπεριέχει σκοπιμότητες από την Κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερεί σκοπίμως η υποβολή των δικαιολογητικών και η χορήγηση των συντάξεων για να φουσκώσουν τα Πρωτογενή Πλεονάσματα, θα πρέπει άμεσα να παρέμβετε τροποποιώντας την διαδικασία», προτρέπουν οι εργαζόμενοι του κ.κ. Χουλιαράκη και Πετρόπουλο.

Προτείνουν μάλιστα, η υποβολή του Ατομικού και Υπηρεσιακού φακέλου των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση να υποβάλλεται χωρίς στοιχεία της μισθοδοσίας και υποστηρίζουν ότι ο Γενικό Λογιστήριο διαθέτει στοιχεία καθότι έχει εκδώσει συντάξεις σε υπαλλήλους που οι Ατομικοί και Υπηρεσιακοί φάκελοι υπεβλήθησαν μετά τις 12 Μαΐου 2016.

Και η επιστολή καταλήγει προειδοποιώντας τους δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «εάν επιμείνετε στην υποβολή των στοιχειών μισθοδοσίας από το 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης του κάθε υπαλλήλου σας ενημερώνουμε ότι χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία και άλλα ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας που υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν παραίτηση θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με μηδενικό εισόδημα, καθότι δεν θα λαμβάνουν ούτε την προκαταβολή της σύνταξης».

ΣΧΟΛΙΑ