Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τις μεταχρονολογημένες επιταγές – Τι προβλέπει

Στην αναζήτηση λύσεων για τις μεταχρονολογιημένες επιταγές και τους δανειολήπτες που θα εκτονώσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία από την επιδημία του κορονοιού είναι το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει συζητήσεις και είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας σχέδιο για τη διαιχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών που είναι σε χέρια τρίτων στην αγορά. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία απο τις τράπεζες συγκεκριμένου προιόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρεώση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο σενάριο τις 60 – 70 ημέρες.

Να σημειωθεί οτι η δυνατότητα χρήσης του προιόντος θα είναι στην επιλογή των τραπεζών και θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνουν οι τράπεζες οτι διαθέτουν αξιοπιστία. Το προϊόν θα προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ενεργειών ώστε αυτός που έχει λάβει την επιταγή να την πληρωθεί από την τράπεζα και ταυτόχρονα ο εκδότης της με κάποια μορφής παράλληλη εγγύηση του Δημοσίου να αναλάμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει την επιταγή στην τράπεζα καταβάλλοντας τόκο για το συγκεκριμένο ποσό.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια να «σπρώξουν¨ τις μεταχρονολογημένες επιταγές στην αγορά για διάστημα περίπου δύο μηνών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να διαχειριστούν την κατάσταση.

Το μέτρο είναι κατά πληροφορίες σε ώριμο στάδιο χωρίς όμως να έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις -εκτός απροόπτου- θα γίνουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών για την υιοθέτηση διευκόλυνσεων με συγκεκριμένα μοντέλα ρυθμίσεων για τους ιδιώτες δανειολήπτες. Τα μέτρα αφορούν ιδιώτες δανειολήπτες που πηγαίνουν στα καταστήματα και ζητούν προσωρινή ρυθμιση λόγω προβλημάτων και η ικανοποιηση ή μη θα είναι στην ευχέρια της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ