Στην Ολομέλεια σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών

Την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, η ψηφοφορία

Στην Ολομέλεια της Βουλής μετατοπίζεται από σήμερα το πρωί το πεδίο της σκληρής αντιπαράθεσης του πολιτικού κόσμου, με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία χθες «πέρασε» στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με την πλειοψηφία που συνδιαμόρφωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με ψηφοφορία έπειτα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Το πολωτικό κλίμα, που πυροδοτεί διαδοχικές εντάσεις το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να αποτυπωθεί και στη διήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας, χωρίς ωστόσο κάποιος να θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα και να οδηγήσει σε καταψήφιση, μια και οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν ότι η υπέρ της συμφωνίας πλειοψηφία θα πρέπει να θεωρείται βεβαία.

Το μόνο που φαίνεται «αβέβαιο» ήταν ο χρόνος διεξαγωγής της σημαντικής ψηφοφορίας, καθώς σύμφωνα με φήμες, η εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σήμερα ή αύριο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως διακοπή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας –άρα και της διαδικασίας συζήτησης της συμφωνίας– προκειμένου να συζητηθεί η κατατεθείσα πρόταση. Σε μια τέτοια περίπτωση η ψηφοφορία για τις Πρέσπες μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.

ΣΧΟΛΙΑ