Στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη …σφυγμομέτρηση για τη «συμφωνία της Μάλτας»

Στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα ανοίξει με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, ο οποίος θα παρουσιάσει το πλαίσιο υπό το οποίο θα προτείνει στο σώμα την έγκριση της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η ΚΕ αναμένεται να συνεδριάσει υπό διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή με τη συμμετοχή των βουλευτών του κόμματος.

Το κλίμα βεβαίως δεν αναμένεται πανηγυρικό καθώς τα μέτρα είναι βαριά για την κοινωνία, καθιστώντας δύσκολο το έργο στήριξής τους από τους βουλευτές στις περιφέρειές τους και δη λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

Ταυτόχρονα δεν έχει σχηματιστεί ακόμη η συνολική συμφωνία, καθώς απομένουν να συμφωνηθούν «τεχνικές λεπτομέρειες» για την τεχνική συμφωνία, ενώ και η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ανοίξει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με αυτό το «μετά» να είναι προς το παρόν αόριστο από πλευράς δανειστών, παρόλο που η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι θα συμπέσει με το πέρας της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον απ’ όπου περιμένει σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έντονες αντιρρήσεις εσωκομματικά για τα μέχρι χθες διαφαινόμενα μέτρα, εξέφρασε η θεωρούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση της ομάδας των 53, φτάνοντας να προτείνουν ως εναλλακτική την «ηρωική έξοδο» δια των πρόωρων εκλογών.

Πρόσωπα όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ή ο πρώην υπουργός Παδείας και βουλευτής Α’ Αθήνας ύψωσαν ιδιαιτέρως του τόνους το προηγούμενο διάστημα:

Ο  Π. Σκουρλέτης εδώ και πάνω από ένα μήνα με πυκνές δημόσιες παρεμβάσεις του θέτει το θέμα της ΔΕΗ και του ξεπουλήματός της μέσα από την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ενώ πριν λίγες μέρες μιλώντας σε κομματική εκδήλωση ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός τέταρτου μνημονίου (παραπέμποντας ευθέως στα όσα είχε πει τον Οκτώβριο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αυτό το πρόγραμμα «δεν βγαίνει»). Είπε συγκεκριμένα: «Ακούγεται, αυτές τις ώρες που μιλάμε, από κάποιες φωνές, ότι ενδεχομένως να χρειαζόμαστε άλλο ένα νέο μνημόνιο… Μα αυτό δε λέγαμε; Αυτό δε λέγαμε το ‘10 το `11, ότι η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι ότι γεννάει την ανάγκη για μια νέα συνταγή ακριβώς ιδία με την προηγούμενη; Για ένα νέο μνημόνιο, για μια ανακύκλωση της λιτότητας; “Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη στιγμή… Δε το γνωρίζαμε όταν αναλαμβάναμε την κυβέρνηση; Βεβαίως το γνωρίζαμε».

Από την άλλη ο Νίκος Φίλης, ο οποίος άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται ευρύτερη της κυβέρνησης νομιμοποίηση, παραπέμποντας στα σενάρια για ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (180 βουλευτών) στα οποία λίγο αργότερα αναφέρθηκε δημόσια και ο Πάνος ΣΚουρλέτης.

Παρά το γεγονός πάντως ότι η συμφωνία κάνει δύσκολη τη στήριξή της από κόμμα και βουλευτές, θεωρείται ότι το κόμμα θα προχωρήσει συντεταγμένα και ακόμη και οι διαφωνούντες θα καλυφθούν πίσω από τις «συλλογικές αποφάσεις» της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής. Πάντως, παραμένουν τα ερωτηματικά του πώς θα συμπεριφερθούν βουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία εσωκομματική ομαδοποίηση και θεωρούνται «ελεύθεροι σκοπευτές». Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι όποιος διαφωνεί και δεν είναι διατεθειμένος να ψηφίσει τα μέτρα φεύγει παραδίδοντας την έδρα του, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επίσης, μια πρόγευση δόθηκε με την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας το περασμένο Σάββατο, όπου δόθηκε μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης έναντι των κάθε λογής “προθύμων” που απεργάζονται την πτώση της.

ΣΧΟΛΙΑ