Στάση εργασίας των συμβασιούχων στην υπηρεσία ασύλου την Πέμπτη

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου εξήγγειλε στάση εργασίας την Πέμπτη από από τις 14.00 έως την λήξη του ωραρίου, σημειώνοντας πως στηρίζει την κινητοποίηση των Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και των Σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προστασία κύησης και μητρότητας και για την πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζόμενων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τους μόνιμους και τους αορίστους χρόνου εργαζόμενους.

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι εργαζόμενοι/ες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου διεκδικήσαμε το 2017 την άρση του καθεστώτος της διακριτικής μεταχείρισης στα ζητήματα αδειών και πετύχαμε την εξάλειψη πολλών άνισων πρακτικών από την πλευρά της Διοίκησης, χωρίς να σταματάμε να προσβλέπουμε σε μία πλήρη εξίσωση με το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων.

Μετά τις διοικητικές αλλαγές που επήλθαν με την νέα κυβέρνηση, η νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του αρμόδιου – πλέον- Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε σε συνάντηση με το Δ.Σ. του Σωματείου, ότι δεν δέχεται το «ευνοϊκότερο» καθεστώς που εφαρμόζει η Υπηρεσία Ασύλου, αναφορικά με τις άδειες και διευκολύνσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, και ότι πριν λίγες μέρες ζήτησε σχετική Γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Οι υποχρεώσεις και το αντικείμενο της εργασίας των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου δεν υστερούν σε απαιτήσεις σε σχέση με το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό, συνεπώς δεν δικαιολογείται από κανένα αντικειμενικό λόγο διαχωρισμός των συμβασιούχων με μοναδικό κριτήριο την διάρκεια της σχέσης εργασίας με τον δημόσιο. Στα πλαίσια εξαγγελίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί εντατικοποίησης της εργασίας όσων δουλεύουν στην Υπηρεσία Ασύλου, στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας είναι και οι άδειες (και διευκολύνσεις) των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίες κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή ακόμα και να παύσουν το προσεχές χρονικό διάστημα».

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματεί ζητεί την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

Να εφαρμοστεί στην πράξη η εξίσωση όλων των υπαλλήλων – μόνιμων, αορίστου χρόνου και ορισμένου χρόνου- της Υπηρεσίας Ασύλου και όλου του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ώστε να αποκατασταθούν οι διοικητικές παρερμηνείες και οι διακρίσεις σε όλα τα ζητήματα, και ιδιαίτερα στα θέματα προστασίας της μητρότητας και της πατρότητας και της φροντίδας τέκνων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας. Ίσα δικαιώματα για ίση εργασία και την άρση κάθε είδους διάκριση εις βάρος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου με την ένταξή μας στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, και με σεβασμό προς τον Κανονισμό της Υπ. Ασύλου, το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Τέλος, προειδοποιεί για συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στην ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος αδειών των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και στην περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που μεθοδεύει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΣΧΟΛΙΑ