Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
10.8 C
Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΛΣΤΑΤ: 500 νέες προσλήψεις – Αναλυτικά οι θέσεις και οι αμοιβές ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα τρία επιδόματα για όσους δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας Δημοσκόπηση: Κόλαφος για ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμός για ΝΔ Οι κάτοικοι στο Μάτι ετοιμάζουν μηνύσεις για τη μόλυνση από αμίαντο Πρωτιά των ασφαλιστικών ταμείων στις καταγγελίες κακοδιαχείρισης Δολοφονία Τοπαλούδη: Τα 7 ευρήματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις Απίστευτο βίντεο: Άλογο έκανε… βόλτες στη Θεσσαλονίκη Ανεργία: Μελέτη αποκαλύπτει ποιοι δεν βρίσκουν δουλειά Φυλακές: «Ζωάρα»… πίσω από τα κάγκελα! Νέο βίντεο με αλκοόλ και ζεϊμπεκιές! Σε δάσκαλο από χωριό της Κένυας το «Νόμπελ Δασκάλων» και το ένα εκατομμύριο δολάρια Μέρισμα και το Πάσχα με 250 ευρώ στους πολίτες – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι Πύργος: Θάνατος μυστήριο για φοιτήτρια από τη Βαρβάσαινα

«Σπάει» όλα τα ρεκόρ η φορολογία της βενζίνης στην Ελλάδα

«Σπάει» όλα τα κοντέρ η φορολογία στη βενζίνη και στο πετρέλαιο ανεβάζοντας την Ελλάδα στο βάθρο των τριών πιο ακριβών τιμών στην Ευρωζώνη.

 Τόσο οι φόροι όσοι και οι κερδοσκοπικές πρακτικές ψαλιδίζουν τις μειώσεις των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, παρά τη μεγάλη υποχώρηση του πετρελαίου Brent το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, το σύνολο των φόρων ανέρχεται στο απίστευτο 65,7% της λιανικής τιμής, με μόνη υψηλότερη επιβάρυνση στη Φινλανδία (67,3%) και στην Ολλανδία (67,5%), των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα απέχει από το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2016 ο ΦΠΑ ανέβηκε από το 23% στο 24%, ενώ έγινε αναπροσαρμογή και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Έτσι, η αμόλυβδη: από 670 ευρώ ανήλθε σε 700 ευρώ το χιλιόλιτρο, το πετρέλαιο κίνησης από 330 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης: από 230 ευρώ σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο μπρεντ υποχωρούν κατά 52 σεντς, ή 0,8%, στα 61,04 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό υποχωρούσαν κατά 51 σεντς, ή 1%, στα 52,38 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με χρηματιστές, οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται αρνητικά από τις απώλειες που καταγράφονται στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Από τις αρχές Οκτωβρίου, το αργό πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του εν μέσω αύξησης της παραγωγής και φόβων ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Στην Ελλάδα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2017 η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,535 ευρώ/λίτρο. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν 1,528 ευρώ/λίτρο.

ΣΧΟΛΙΑ