Σάλος από τις δηλώσεις Μπουτάρη για το Σκοπιανό (ΒΙΝΤΕΟ)

Να μετονομαστεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε «Νίκος Γκάλης»

Ζήτημα αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο Μακεδονία έβαλε εμμέσως πλην σαφώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου, στη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα βλέπεις το Alexander the Great και σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει, όντως, να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς. Έχουμε το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όλοι που κατεβαίνουν εδώ, νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Τι θα κάνουμε εμείς, θα κρατήσουμε τα ονόματα αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ότι άλλα τέτοια έχουμε; Χάσαμε, πρέπει να το καταλάβουμε ότι χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως σημείωσε, «διαπραγμάτευση είναι να μπεις και στα πόδια του άλλου και να μην του ανακοινώσεις τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Καλύτερα να έχεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα. Χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε πια να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο θέμα του συλλαλητηρίου και απαντώντας στις κατηγορίες ότι το χαρακτήρισε κατάπτυστο, σημείωσε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος ήταν ο διοργανωτής του.

«Μέλημά σας είναι πώς θα κάνετε ρόμπα τον Μπουτάρη, πώς να πάρετε τον δήμο, δεν θα τον πάρετε, όμως, με τέτοιες πρακτικές», απάντησε προς την παράταξη των «Εντάξει» και πρόσθεσε:

«Πώς το είδατε ότι εγώ φλερτάρω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό για να το λέτε, είτε πρέπει να πάρετε άδεια από ΣΥΡΙΖΑ ή απο μένα».

Επανέλαβε, μάλιστα, τη φράση του ότι «ντρέπομαι που είμαι Έλληνας, όταν βγαίνω στο εξωτερικό».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πολλαπλό.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως είναι σημαντικό να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης για το πότε θα προχωρήσουν οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν.

«Το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα λέγονται οι κάτοικοι, το δεύτερο είναι η συμφωνία για αλυτρωτικά. Πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης ότι σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν αλλάξει τα βιβλία ιστορίας, σε πέντε όλα τα ονόματα που έχουν αναφορά αλυτρωτισμού, ακόμα και για τα μικρά πράγματα. Δεν αποφασίζουμε εμείς, λέμε τη γνώμη μας, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα σωρό έμπειρους διπλωμάτες», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, όπως ανέφερε το voria.gr.

Μπουτάρης στον ΑΝΤ1: Δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις οι Σκοπιανοί

Σήμερα, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Μπουτάρης επέμεινε στο θέμα, τονίζοντας ότι σε μια διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. «Που είναι το πρόβλημα; Αυτοί κάνουν και μια υποχώρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης τονίζοντας ότι αισθάνεται πληγωμένος καθώς το όνομα αυτό σε αεροδρόμιο και ΚΤΕΛ θυμίζει μια πληγή που άνοιξε και δεν κλείνει.

«Ότι προλάβαμε το ονομάσαμε «Μακεδονία» νομίζοντας ότι θα φοβόντουσαν οι Σκοπιανοί και θα έκαναν πίσω» σημείωσε αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό το 1992.

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Σκοπιανοί δεν φαίνεται να έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις. «Τι θα κάνουν δηλαδή, θα έρθουν να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη» διερωτήθηκε ο Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας και τόνισε ότι δεν μπορεί να επέμβει η Ελλάδα για να αλλάξουν εκείνοι το Σύνταγμά τους.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν λέγονται έτσι. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι να αλλάξουν τα βιβλία και η παιδεία τους» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε «χονδροκέφαλο» τον ελληνικό λαό. «Χάσαμε την αξιοπιστία μας» είπε ακόμα.

Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Αθήνας, τονίζοντας ότι ήταν μαζί του σε συναυλία που είχε δώσει στα Σκόπια. «Άλλα έλεγε τότε και άλλα λέει τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία μας, θα γίνουν Τουρκική»

«Έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε στον ΣΚΑΪ για το όνομα της Μακεδονίας ο Γιάννης Μπουτάρης, στον απόηχο των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» και των ΚΤΕΛ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για σκέψεις που έκανε, αλλά ουσιαστικά επέμεινε στις θέσεις του, προτείνοντας μάλιστα ως ιδέα το αεροδρόμιο να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης».

«Ποια ‘’πάντα δίνουμε’’ αυτά που έχουν ήδη πάρει;» διερωτήθηκε για την ονομασία. «Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας, θα γίνουν της Τουρκίας… Και τους ρίχνουμε στα νερά των Τούρκων… Είδατε τι έγινε χθες στην Τουρκία; (επίσκεψη του σκοπιανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα)» σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Το περίφημο ‘’όνομα’’ έχει διχάσει τον κόσμο μας έχει διαλύσει» σημείωσε μάλιστα.

«Τι μάχη δίνουμε, ότι θα μας κλέψουν τη Θεσσαλονίκη; Ότι θα κατέβουν να την πάρουν; Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι επειδή υπήρχε ο περίφημος Γκρουέφσκι» ανέφερε ακόμα για τους Σκοπιανούς. «Να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές» σχολίασε ακόμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: Real News – Κοινωνία

ΣΧΟΛΙΑ