Πώς ο ΕΝΦΙΑ «έσωσε» τα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου

Για μια ακόμη φορά, ο ΕΝΦΙΑ «συμμαζεύει» τον προϋπολογισμό. Με το που ξεκίνησε η είσπραξη του φόρου κατοχής ακινήτων, η τρύπα στα φορολογικά έσοδα συμμαζεύτηκε από τα 1,069 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου, στα 655 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι άφησαν ξανά απλήρωτο τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με αποτέλεσμα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η απόκλιση έναντι του στόχου. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχει εισπραχθεί μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι η διαδικασία είσπραξης θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, είναι πλέον δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η τρύπα στα φορολογικά έσοδα θα κλείσει ακόμη περισσότερο καθώς στα φετινά έσοδα θα συμπεριληφθεί και η δόση του ΕΝΦΙΑ του Ιανουαρίου.

Το γεγονός πάντως ότι τα αναλυτικά έσοδα του Σεπτεμβρίου δείχνουν βελτίωση σε σχέση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου (σ.σ μπορεί το έλλειμμα έναντι του στόχου σε επίπεδο καθαρών εσόδων να έχει φτάσει πλέον στα 2,252 δις. ευρώ έναντι 1,765 δις. ευρώ τον Αύγουστο αυτό όμως οφείλεται στις επιστροφές φόρου) δεν σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα συναντήσει εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Δύο είναι τα βασικότερα:

1.      Η εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιρρήσεις των δανειστών στην προσπάθεια αντικατάστασής τους από έναν φόρο στην περιουσία. Η εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ έγκειται στο ότι έχει πλατιά φορολογική βάση (σ.σ ίσως την πιο πλατιά από οποιονδήποτε άλλο φόρο στην Ελλάδα) και –παρά την αντίθετη άποψη που επικρατεί- μαζεύει μικρά ποσά από πολλούς φορολογούμενους. Το να επιδιωχθεί να μαζεύονται πολλά από λίγους, είναι μια αλλαγή γραμμής την οποία δύσκολα θα αποδεχτούν οι δανειστές. Πόσο μάλλον όταν κάτι αντίστοιχο δοκιμάστηκε και στους ελεύθερους επαγγελματίες με αποτυχία.

2.      Ο φόρος εισοδήματος τόσο σε επίπεδο φυσικών προσώπων όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων, αποδίδει πολύ λιγότερα σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί για φέτος αλλά και συγκριτικά με πέρυσι. Η πολιτική της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κάτι που η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να βρει μπροστά της και κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Ο φόρος εισοδήματος, έχει αποφέρει στο 9μηνο έσοδα 8,966 δις. ευρώ έναντι στόχου 9,773 δις. ευρώ δηλαδή 807 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Πέρυσι, στην ίδια περίοδο είχαν εισπραχθεί 9,182 δις. ευρώ. Δηλαδή, παρά την αύξηση των συντελεστών, τα φορολογικά έσοδα φέτος είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ