Πορίσματα της πρώτης επιστημονικής έρευνας για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα

Σημαντικά πορίσματα, σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον ελληνικό πληθυσμό, ανακοινώθηκαν στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο: Πρόληψη, Προαγωγή, Ποιότητα» που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στο συνέδριο, που έχει στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογιών και την ανταλλαγή απόψεων ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη πρόληψη των ασθενειών, η προαγωγή πιο υγιεινών τρόπων ζωής και η βελτίωση της ποιότητας της Δημόσιας Υγείας, παρουσιάστηκε η έρευνα με τίτλο «Χαρακτηριστικά και βιοχημικά επιβεβαιωμένη καπνιστική συνήθεια ενός τυχαίου δείγματος πελατών καταστημάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Αθήνα», που εκπονήθηκε σε συνεργασία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος στο Ωνάσειο, έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει διεθνώς δεκάδες έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Στις δηλώσεις του στον φακό του zougla.gr, ο κύριος Φαρσαλινός συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας και απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία και στις δημοσιονομικές Αρχές να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, ώστε να καθορίσουν και τις απαιτούμενες πολιτικές.

«Για πρώτη φορά έχουμε δεδομένα για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα και προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα. Το σημαντικότερο πόρισμα είναι το γεγονός ότι πλέον ατμιστής δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα (62,2%), ενώ μόλις το 0,2% αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

»Έτσι, με βάση τα ευρήματά μας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει θετική επίδραση στη δημόσια υγεία, με τον τρόπο που χρησιμοποιείται κι από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση και παρακολούθηση των νέων δεδομένων. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους μη καπνιστές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν τους αφορά, αλλά ταυτόχρονα και ενεργά να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν με άλλα μέσα, να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σε μια προσπάθεια να διακόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

»Θα πρέπει, τέλος, να ληφθεί υπόψη κι από την επιστημονική κοινότητα κι από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι σχεδόν όλοι οι ατμιστές είναι πρώην ή νυν καπνιστές, και ότι ένα σημαντικό ποσοστό έχει καταφέρει να κόψει το κάπνισμα. Θα πρέπει έτσι οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία να συμβαδίζουν με τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία στον ελληνικό χώρο είναι ξεκάθαρα», τονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι η πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη όσον αφορά στο ποσοστό των ατμιστών που κόβουν το κάπνισμα -62%, ή 96.000 άνθρωποι- με δεύτερη την Αγγλία, που ακολουθεί με 52%.

ΣΧΟΛΙΑ