Οι πυροσβέστες «κερδίζουν» τη μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο – Κινδύνευσαν τα σπίτια στις Μαριές

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην Ζάκυνθο, μετά από μια πολύ δύσκολη νύχτα.

Τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο δίνονυ μάχη από το ξημέρωμα προσπαθώντας να ελέγξουν τα μέτωπα. Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επί τόπου. Την νύχτα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι Μαριές, καθώς οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών.

Στα ενεργά μέτωπα του νησιού επιχειρούν 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 32 άτομα πεζοπόρο, 3 μηχανήματα ΟΤΑ, 3 Καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ ενισχύθηκαν με 60 πυροσβέστες 15 οχήματα.

Μήνυμα συμπαράστασης του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τη Μητρόπολη Ζακύνθου

Στο χωριό κάηκε ένα σπίτι που βρισκόταν μέσα στο δάσος, ενώ πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να σταματήσουν τη φωτιά προτού μπει στο χωριό, γιατί τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί περιμετρικά του οικισμού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα οιονεί τείχος απέναντι στις φλόγες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, πρωινά πλάνα από τη φωτιά στη Ζάκυνθο

[embedded content]

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής κρατείται και ανακρίνεται ως ύποπτος εμπρησμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο μηχανάκια μικρού κυβισμού κινούνταν ύποοπτα σε δασική έκταση στα βόρεια του νησιού.

Ένας ιδιώτης που οδηγούσε το όχημά του και τους είδε άρχισε να τους παρακολουθεί γιατί του φάνηκαν ύποπτοι.

Ο ένας κατάφερε και διέφυγε ο άλλος άφησε το μηχανάκι και κρύφτηκε μέσα σε ένα αγρό, όπου τον ακινητοποίησε ο ιδιώτης και ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι αρχές δεν αποκλείουν να είναι εκείνος που είχε εντοπιστεί από το ελικόπτερο της πυροσβεστικής να προσπαθεί να βάλει φωτιά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Ζακύνθου Αντώνη Κασσιμάτη στην ΕΡΤ, η συμπεριφορά του συλληφθέντος είναι ύποπτη, αφού δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του σε δασική περιοχή και γιατί δεν είχε χαρτιά πάνω του.

Περιφερειάρχης Ιονίου καταγγέλλει σχέδιο εμπρηστών: Θέλουν να πλήξουν τον τουρισμό στα νησιά μας

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί πια να σκέφτεται ότι αυτές οι φωτιές στη Ζάκυνθο, και στο σύνολο του Ιονίου, φέτος, έχουν να κάνουν με τυχαίες περιπτώσεις ή ενδεχομένως με αμέλειες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εμπρηστικό» είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε ότι το σχέδιο των εμπρηστών στόχο έχει «την επιδίωξη αλλαγής χρήσεων γης στις περιοχές ή ακόμα – για κάτι το οποίο συζητείται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα – το πώς θα πληγεί ο τουρισμός στα νησιά που τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή άνοδο».

Δείτε όσα είπε ο κ. Γαλιατσάτος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

[embedded content]

Πηγή: Real News – Κοινωνία

ΣΧΟΛΙΑ