Οι πέντε άξονες του υπουργείου Πολιτισμού

Εμφαση στη σύγχρονη δημιουργία, στήριξη των ζωντανών κυττάρων του πολιτισμού εντός αλλά και κυρίως εκτός της πρωτεύουσας, χαρτογράφηση της σχέσης των παιδιών με τον πολιτισμό ενδυνάμωση της σχέσης της κοινωνίας  με το πολιτισμικό γίγνεσθαι και ιδιαίτερα των ευάλωτων και μη προνομιούχων ομάδων.

Η νέα υπουργός πολιτισμού Μ. Ζορμπά στην πρώτη συνέντευξη τύπου μας έδωσε την αίσθηση πως το υπουργείο θα ανοίξει χώρο για ό,τι συμβαίνει τώρα στον πολιτισμό  και αφορά την κοινωνία σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της  και ταυτόχρονα θα ανοίξει τα αυτιά του για να ακούσει πόσο  και με ποιον τρόπο αφορά την ίδια την κοινωνία ο πολιτισμός και πως μπορεί η σχέση αυτή να χτιστεί σε μια στέρεη βάση αλληλεπίδρασης.

 Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη του μήνα, διάλεξε η νέα υπουργός Πολιτισμού για την πρώτη συνέντευξη τύπου στην οποία έδωσε ένα γενικό σχεδίασμα για τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική της. Με παρόντες τον υφυπουργό πολιτισμού Κώστα Στρατή και τον υφυπουργό αθλητισμού αλλά και τους γενικούς γραμματείς υπογράμμισε πως στόχος της είναι να εργαστούν ομαδικά (σαν κοινότητα) και έδωσε το στίγμα μιλώντας τόσο για τους τομείς στους οποίους θα υπάρχει συναρμοδιότητα με τον υφυπουργό πολιτισμού όσο και για τους τρόπους με τους οποίους ο πολιτισμός θα συνδεθεί στενότερα με τον αθλητισμό για να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα.

Τα μνημεία και το Υπερταμείο:

Ήταν λογικό να υπάρχει ιδιαίτερη εστίαση στο θέμα των μνημείων και του υπερταμείου αλλά και της απεργίας της ομοσπονδίας εργαζομένων στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων την ερχόμενη Πέμπτη με αίτημα τη μη παραχώρηση στο υπερταμείο των ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟ  . Η υπουργός  χαρακτήρισε την απεργία άτοπη καθώς όπως είπε «Αυτό που ζητάνε είναι μια λευκή κόλλα δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα.Η εξαίρεση του νόμου 16 για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες, καθώς και ότι το υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο οικονομικών και περιμένει την πιστοποιημένη ταυτοποίηση για να κλείσει ο κύκλος της αμφιβολίας γύρω από αυτό το θέμα τελεσίδικα». Διαφώνησε και με τον τρόπο διαμαρτυρίας μάλιστα  λέγοντας πως «οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι γίνονται μπούμερανγκ ευνοώντας επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης». «Είναι κρίμα», συνέχισε «γιατί γίνεται τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά»

Ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Στρατής ανέφερε  σχετικά πώς το να κλείσεις την Ακρόπολη δεν είναι παιχνίδι και πως μία μέρα χωρίς έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στερεί από τα ταμεία του Υπουργείου μισό εκατ. ευρώ.  Υπογράμμισε μάλιστα κάνοντας έντονη κριτική στην αντιπολίτευση ότι «τα μόνα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί είναι αυτά της Πλάκας και αυτό είναι κάτι που το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση» όπως είπε. Επίσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει τι εννοεί με τη δήλωσή του ότι «βλέπει θετικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων» και απευθυνόμενος στους απεργούς τόνισε εμφατικά «αυτή η κυβέρνηση είναι που πήρε πίσω τις διαθεσιμότητες και προσέλαβε φύλακες με απόφαση της προηγούμενης υπουργού. Άλλοι ήταν αυτοί που θα σας πετάξουν έξω».

Οι 5 άξονες

Το «Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου» με στόχο την ανάλυση της συγκρότησης του υλικού και συμβολικού πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας και την παρακολούθηση της εξέλιξής του σε ετήσια βάση. Ο καθηγητής Νίκος Παναγιωτόπουλος που έχει αναλάβει την σχετική ευθύνη είπε ανάμεσα σε άλλα «Λέμε εδώ και δεκαετίες ότι ο πολιτισμός αποτελεί αναπτυξιακό τομέα της χώρας. Απουσιάζει όμως μια γλώσσα μέσα από την οποία θα γίνει κατανοητό. Θα φτιάξουμε σύστημα που θα κωδικοποιεί για να ξεμπλοκάρει τα γρανάζια από ένα σύστημα. Στόχος είναι να φτιαχτεί μια έκθεση που θα παραδίδεται μαζί με τις άλλες εκθέσεις των υπουργείων του κράτους.» Το Παρατηρητήριο  του οποίου ο πλήρης σχεδιασμός θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων θα συνδέσει τον Πολιτισμό με την οικονομία  και θα καταγράφει τις γενικότερες πλευρές που έχουν σχέση με κοινωνία και οικονομία.

Η «Περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού» με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δεκαετία 2020-’30, ως απαραίτητη παράμετρο συγκρότησης ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής. Εδώ η υπουργός τόνισε την ανάγκη το υπουργείο να συμπεριλάβει όλα τα ζωντανά κύτταρα της περιφέρειας. Ο «Νέος Οργανισμός Βιβλίου και Ανάγνωσης» ο οποίος «δεν θα έχει λόγο ύπαρξης αν δεν είναι συνδεδεμένος με τις βιβλιοθήκες»  όπως τόνισε η υπουργός.

«Πολιτισμός και τα παιδιά»

Είναι ένας άξονας στον οποίο όπως φάνηκε θα εστιάσει ιδιαίτερα η υπουργός.  «Ξεκινάμε από έρευνα του ΕΚΠΑ για να καταγράψουμε την κατανάλωση των πολιτιστικών προϊόντων,  τρόπους και πρακτικές να συγκροτήσουν τα παιδιά μια νέα πολιτιστική ταυτότητα, να είναι ώριμοι να είναι πολίτες» είπε η Μ. Ζορμπά και ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για παιδιά τα οποία θα αναλάβουν νέοι καλλιτέχνες.

«Πολιτισμός και Αθλητισμός»

Στόχος  είναι ένα καλύτερο επίπεδο διαλόγου πολιτισμού αθλητισμού προκειμένου «το σώμα με το πνεύμα να συνδεθούν με καλύτερο τρόπο» όπως είπε η υπουργός. Ο κος Βασιλειάδης συμπλήρωσε πως η σύνδεση των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό με πολιτιστικές εκδηλώσεις θα αμβλύνει το ανησυχητικό φαινόμενο της βίας στα γήπεδα.

«Ακροπόλ»

Μέχρι το τέλος του μήνα ολοκληρώνονται οι εργασίες του και μέχρι να ανοίξει εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν πιλοτικές δράσεις. Όταν ανοίξει και επίσημα θα φιλοξενεί: Εκθέσεις, ψηφιακή βιβλιοθήκη, υποστήριξη και εξυπηρέτηση δράσεων των φορέων σύγχρονου πολιτισμού, καλλιτεχνικούς και εικαστικούς διαγωνισμούς, προβολές, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναψυκτήριο, εστιατόριο και το πωλητήριο ΤΑΠΑ (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων)

ΣΧΟΛΙΑ