Οι δηλώσεις Τσίπρα μετά την συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ

«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια. Παρά το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν εμφανώς συγκρατημένος στις δηλώσεις του και κράτησε αποστάσεις από την αισιοδοξία του Σκοπιανού ομολόγου του.

Ξημερώθηκαν αλλά…

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι μετά το χθεσινό δείπνο, είχε συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ, που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η σημερινή, δεύτερη συνάντηση, διήρκησε μία ώρα.

«Με τον ομόλογό μου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και χθες. Αργότερα το βράδυ, μετά το τέλος της Συνόδου, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σήμερα συναντηθήκαμε για μία ώρα. Είχαμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα προς επίλυση.
Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, και σήμερα να κουβεντιάσουμε ουσιαστικά. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία«, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «άκουσα χθες με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται, υπερασπιζόμενος την εθνική γραμμή που διαπραγματευόμαστε. Η στάση αυτή είναι καλοδεχούμενη».

Επιπλέον, δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Σκοπιανό, σημειώνοντας, όμως, πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Κρίσιμος ο Ιούνιος για την Ελλάδα

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις που είχε με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας πως στο επίκεντρο των συναντήσεων τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από τα μνημόνια, καθώς και τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα«, είπε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό

ΣΧΟΛΙΑ