Ξεκινά σήμερα η διανομή πετρελαίου θέρμανσης – Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Ξεκινά σήμερα ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων με πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να διατεθεί στους καταναλωτές από Δευτέρα.

Από 95 λεπτά ως 1,15 ευρώ το λίτρο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αττική, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα που μίλησε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ. Η κυρία Ζάγκα επισήμανε ότι οι τιμές αυτές ισχύουν για παραγγελίες από χίλια λίτρα και πάνω, ενώ στις παραγγελίες κατά των 500 λίτρων -που είναι οι συνηθέστερες- πιθανόν να ανέβει η τιμή.

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι επιβαρυμένες, και αναμένεται και 1,2 ευρώ το λίτρο.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας παραθέτει ένα δεκάλογο συμβουλών για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές τους σε πετρέλαιο και καυσόξυλα.

 • Πάντα θα πρέπει να προηγείται έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Για την σύγκριση τιμών οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.
 • Αναγκαίο είναι να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής πετρελαίου που διαθέτουν για να μπορούν να υπολογίσου πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2×1,25×1=2,5 m3) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).
 • Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται οι καταναλωτές μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
 • Η προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή θα πρέπει να γίνεται παρουσία του προμηθευτή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».
 • Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
 • Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον οι καταναλωτές λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).
 • Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων.
 • Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:
  1- «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
  2- «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
 • Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης.
 • Στους χώρους πώλησης καυσόξυλων οι λιανοπωλητές οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τιμοκατάλογο ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε ευρώ/m3 στοιβαχτού ή σε ευρώ/m3 χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, κ.α.), που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση των ανωτέρω προϊόντων από απόσταση. Επίσης οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου.
 • Απαγορεύεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ) ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), καθώς η καύση των ανωτέρω προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.
 • Η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αναλογούντα σε αυτή Φ.Π.Α.
 • Τέλος οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.

ΣΧΟΛΙΑ