Νύχτα κόλασης σε Χίο, Μυτιλήνη – Μάχες με τα ΜΑΤ στα λιμάνια

Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί. Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου – Βολισού.

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Χημικά, ξύλο και φωτιές στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Σκηνές που πρώτη φορά ζει το νησί εκτυλίχθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Χρήση χημικών, ξύλο και φωτιές για περισσότερο από δύο ώρες.

Οι πληροφορίες για το πού θα δέσει το πλοίο Πήγασος που μετέφερε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μηχανήματα ήταν συγκεχυμένες. Έτσι έγινε προσπάθεια να αποκλειστούν όλα τα πιθανά σημεία πρόσδεσης στο νησί. Για πάνω από 2,5 ώρες το λιμάνι Μυτιλήνης θύμιζε εμπόλεμη περιοχή. Δακρυγόνα, κρότου λάμψης, γκλοπ, σπρέι πιπεριού ήταν τα πρώτα δωράκια της κυβέρνησης προς τους πολίτες της Λέσβου. Όπως καταγγέλλει η τοπική ιστοσελίδα lesvosnews.net, «στους ασυρμάτους των ΜΑΤ συνέχεια ακούγαμε την φράση «Βαράτε στο ψαχνό»».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα δακρυγόνα έφαγαν και πολλοί αυτοδιοικητικοί από την περιφέρεια και τον δήμο, ωστόσο, απόντες ήταν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Οι μάχες στο λιμάνι τελείωσαν τα ξημερώματα, ενώ γύρω στις 5:00 το κομβόι με τα μηχανήματα συνοδεία των ΜΑΤ ξεκίνησε για την Καράβα και το Διαβολόρεμα, όπου θα χτιστεί το κλειστό κέντρο κράτησης, με τον κόσμο του νησιού να έχει σπεύσει εκεί και να είναι έτοιμο να συγκρουστεί εκ νέου με τα ΜΑΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ