Νέα οικονομικά μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση – Πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα

Την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων θα ανακοινώσει σήμερα (20/03) η κυβέρνηση και στο επίκεντρο βρίσκεται η ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα, αφού ενδέχεται να αλλάξει εξαιτίας του κορονοϊού (COVID-19).

Στον ρυθμό του κορονοϊού (COVID-19), που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, κινείται και η ελληνική οικονομία με την κυβέρνηση να ανακοινώνει σήμερα (20/03) νέα δέσμη μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα, στις 10:30, στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα σενάρια για το δώρο Πάσχα
Στο μεταξύ, με χθεσινό (19/03) διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πως το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά και, μάλιστα, θα το λάβουν και όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία ως ελάχιστη αναγνώριση της προσπάθειάς τους για τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό. Επίσης, θα το πάρουν και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.
Μητσοτάκης: Επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ – Κανονικά το δώρο Πάσχα
Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».
Ο ίδιος, όμως, δεν διευκρίνισε πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα, αφού -μεταξύ άλλων- δήλωσε:

«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία».
Υπενθυμίζεται ότι -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους που το δικαιούνται έως και τη Μεγάλη Τετάρτη που φέτος «πέφτει» στις 15 Απριλίου.

Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδέχεται το δώρο Πάσχα να δοθεί ακόμα και στις αρχές Ιουνίου, αλλά αυτό μένει να ανακοινωθεί.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου και υπολογίζεται για τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.
Σκυλακάκης: Στο ακέραιο άλλα ίσως λίγο αργότερα το δώρο Πάσχα λόγω κορονοϊού
Έτσι, κάθε εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο, εάν εργάστηκε όλο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας ολοκληρώθηκε πριν από την 30ή Απριλίου είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει εάν είναι αμειβόμενος με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

ΣΧΟΛΙΑ