Μπεχράκης: Να παύεται από τη θέση του όποιος υπουργός παραβιάζει τον αντικαπνιστικό

Επέκταση του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος και στους ανοιχτούς χώρους όπου βρίσκονται παιδιά

Την αισιοδοξία του ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα πετύχει, εκφράζει σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, σημειώνει δε πως, όταν ένας νεοεκλεγείς και με μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργός δίνει σαφή προτεραιότητα στο θέμα και εκφράζει ισχυρή βούληση για την καθολική εφαρμογή του νόμου, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει νικημένος.

Ο κ. Μπεχράκης προσθέτει στη συνέντευξή του ότι οι πολίτες από μόνοι τους δεν καπνίζουν σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως στα μέσα μεταφοράς, στα πλοία, στις τράπεζες.

Παρά ταύτα, το κράτος, οι ανώτατοι και ανώτεροι λειτουργοί συνέχιζαν να καπνίζουν σε χώρους κυβερνητικού έλεγχου. Τούτων δοθέντων, προτείνει να παύεται από τη θέση του όποιος υπουργός γίνεται παραβάτης του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο κ. Μπεχράκης γνωστοποιεί επίσης ότι στους αμέσως επόμενους στόχους περιλαμβάνεται υπουργική απόφαση με επέκταση του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος και στους ανοιχτούς χώρους όπου βρίσκονται παιδιά, όπως παιδικές χαρές, πλατείες, υπαίθριοι χώροι άθλησης και χώροι όπου γίνονται παιδικές εκδηλώσεις.

Κατά τον καθηγητή, δε γίνεται τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς ή τους συγγενείς τους να καπνίζουν, και μάλιστα να πετούν κάτω τη γόπα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπεχράκης τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι να φτιάξουμε έναν πολύ καλό νόμο, αλλά να εφαρμόσουμε το νόμο αυτόν.

ΣΧΟΛΙΑ