Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο την ώρα της συμφωνίας για τον EastMed

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από την τουρκική πλευρά

Σε ρεσιτάλ προκλητικότητας και θράσους σε βάρος της Ελλάδας προχωράει από το πρωί της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου η Τουρκία, στέλνοντας, προφανώς, τη δική της «απάντηση» στο γεγονός ότι στην Αθήνα βρίσκονται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποδεχόμενοι από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών τουρκικά αεροσκάφη ξαναπέταξαν το μεσημέρι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες. Δυο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν για δεύτερη φορά την Πέμπτη πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 30.000 πόδια, στις 13:29 μ.μ. και 13:30 μ.μ., όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, τρία λεπτά αργότερα δύο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR  Αθηνών, χωρίς, επίσης, να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάλι πάνω από τα δύο νησιά στα 30.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Είχαν προηγηθεί στις 9:47 το πρωί της ίδιας μέρας υπερπτήσεις ζεύγους τουρκικών F-16 πάλι πάνω από τις Οινούσσες και το νησάκι Παναγιά. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 24.000 ποδιών, αλλά αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Υπενθυμίζεται ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου 2019, τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει αλλεπάλληλες φορές πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά για να αναγνωρισθούν και να  αναχαιτισθούν από ελληνικά μαχητικά σε όλες τις περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ