Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Συνάντηση στο Μαξίμου

Την προκλητικότητα της Τουρκίας έθεσε με το… καλημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μάικ Πομπέο, κατά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου (05.10.2019).
Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λέγοντας του πως «ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε».
Η Τουρκία ήταν στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε από το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα κιόλας της συζήτησης έθεσε τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της Άγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε οτι η Ελλάδα θα αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι σχέσεις των δυο χώρων βρίσκονται στο απόγειο και ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες ενώ όπως υπογράμμισε προσδοκά ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πομπέο ανέφερε ότι αμερικανικές  εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε πως η συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων στον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό και τα ναυπηγεία της Σύρου καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών προς την Ελλάδα.

Τι σημαίνει η αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ δεν έγινε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η σημερινή επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήρθε μεν για την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά θα έχει σειρά συζητήσεων με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων – συμπεριλαμβανομένου, ασφαλώς, του προσφυγικού, ιδιαίτερα δε υπό το πρίσμα της τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας με βάση τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η υπογραφή της νέας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σηματοδοτεί τη διεύρυνση κι ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, δημιουργώντας μια ομπρέλα ασφαλείας πάνω από την Ελλάδα κι ενώ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στρέφεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά με διάθεση – φαινομενικά τουλάχιστον – να στηρίξουν συμμάχους απέναντι στην Τουρκία, που παρουσιάζει μια αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική κι έχει ήδη απομακρυνθεί από την Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ