Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη στην τουρκική προκλητικότητα

Το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο, τόνισε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μόλις προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω τη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο: Παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, αλλά και με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός, στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως στη σημερινή – τελευταία για το 2019 – συνεδρίαση θα παραστούν 27 ηγέτες, αφού οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρέπουν στον Μπόρις Τζόνσον να μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Πάντως οι ηγέτες, απόψε το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να συζητήσουν το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

Το θέμα της Τουρκίας θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες στο δείπνο, που θα ξεκινήσει μετά τις 8 ώρα Ελλάδας. Και εκεί όμως, η συζήτηση θα είναι περιορισμένη. Υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο κειμένου στο οποίο «οι περισσότεροι μπορούν να συμφωνήσουν» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο σημείο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα αφορά την Τουρκία:

«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα  για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Ωστόσο, το κείμενο μπορεί να αλλάξει –είναι κάτι που άλλωστε συμβαίνει συχνά πριν από τις Συνόδους Κορυφής. Εκεί θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο η ελληνική διπλωματία, μέσω των διμερών επαφών που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ