Λήγει σήμερα η προθεσμία για τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ

Λήγουν σήμερα δύο προθεσμίες για τους φορολογουμένους. Η πρώτη αφορά στην καταληκτική προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ 2017 και η δεύτερη στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει σήμερα να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς από αύριο θα «τρέχουν» οι προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος (0,73%) για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σημειώνεται ότι η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2018. Από τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά εισπράξεις ύψους 630 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της παράτασης της ρύθμισης έως και το τέλος του έτους, το οποίο έχει υποβληθεί από φορείς της αγοράς. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί με τους δανειστές προκειμένου να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα της ρύθμισης κρίνονται, έως τώρα, ιδιαίτερα ικανοποιητικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσδοκάται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των φορολογουμένων στην περίπτωση που εγκριθεί η παράταση.

Με βάση τα στοιχεία, έως σήμερα, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, ενώ το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν αποκαλυφθεί οικειοθελώς υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Το ύψος των φόρων που έχουν βεβαιωθεί βάσει της ρύθμισης ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ