Κουκάκι: Τι απαντούν Εισαγγελείς και Δικαστές στους αστυνομικούς για τις ποινικές διώξεις

Την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σχετικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους συλληφθέντες στο Κουκάκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέρει ότι «η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν την ορθότητα της ποινικής δίωξης για αξιόποινες πράξεις σε βάρος αστυνομικών, υπενθυμίζει ότι η κριτική στις ενέργειες θεσμικών οργάνων, όπως είναι οι εισαγγελείς, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, αρκεί να ασκείται εντός των ορίων της νομιμότητας, δηλαδή χωρίς φραστικές καταχρήσεις και εκτροπές σε θεσμικές και προσωπικές προσβολές με χρήση υπονοούμενων για την αμεροληψία και την επιστημονική τους κατάρτιση».

«Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν ανεπηρέαστοι το καθήκον τους εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους κι ακολουθώντας τη συνείδησή τους», προσθέτει η ανακοίνωση.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαΐρη τόνισε ότι«δεν μπορεί σε ανοικτές υποθέσεις να γίνονται σχόλια με τέτοιες εντάσεις. Να γίνονται σχόλια που αγγίζουν τα όρια της δυσφήμισης, είναι κακότροπα».

Αναφερόμενη στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι αστυνομικοί στον Άρειο Πάγο, η κ. Ζαΐρη δήλωσε ότι« είναι νόμιμο δικαίωμά τους να ζητήσουν οτιδήποτε, όμως οι φραστικοί χαρακτηρισμοί δεν είναι μόνο απαράδεκτοι αλλά τους προσβάλλει. Μία δικογραφία δεν σχηματίζεται από οπτικο- ακουστικό υλικό αλλά από πληθώρα στοιχείων. Συνεχίζει να σχηματίζεται μέχρι να ωριμάσει και δεν σταματά να σχηματίζεται μέχρι την αμετάκλητη απόφαση. Αυτό που βλέπει ο κόσμος αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί ένα θέαμα το οποίο απευθύνεται στο συγκινησιακό κομμάτι. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα μέτωπο που δεν θα έπρεπε να ανοίξει, δεν είναι μέτωπο. Βεβαίως οι αστυνομικοί έχουν υποστεί μία σοβαρή επίθεση και έχουν τους λόγους τους να θέλουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτό. Ούτε το θεμέλιο της κοινωνίας μας έχει ταρακουνηθεί από αυτά τα περιστατικά, ούτε κινδυνεύουμε. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το κατηγορητήριο».

ΣΧΟΛΙΑ