Κοτζιάς: Θέμα πρωτοβουλίας του Τσίπρα το αν θα γυρίσω την κυβέρνηση

«Πέταξε το γάντι» στον πρωθυπουργό

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει στην… ατμόσφαιρα η αίσθηση πως στον επερχόμενο ανασχηματισμό, όταν αυτός γίνει, ίσως ο Νίκος Κοτζιάς να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών «πέταξε το γάντι» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (28.01.2019) στην ΕΡΤ τόνισε ότι το ενδεχόμενο επιστροφής του στην κυβέρνηση είναι απόφαση και… πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. «Το να ξαναπάω στην κυβέρνηση είναι θέμα του πρωθυπουργού. Και είναι και υπόθεση συζήτησης εκείνου, με δική του πρωτοβουλία, μαζί μου. Αν δεν την πάρει την πρωτοβουλία, εγώ πολιτικός καριέρας δεν είμαι», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις πληροφορίες πως υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να επιστρέψει στην κυβέρνηση, ο Νίκος Κοτζιάς τους ευχαρίστησε «που έχουν μια σωστή αξιολόγηση ή μια ορθή αξιολόγηση, κατά τη γνώμη μου, του έργου που έγινε».

Πέταξε για δεύτερη φορά το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλήξει σε τρία ζητήματα.

«Ήταν καλός υπουργός Εξωτερικών ο Κοτζιάς ή μας πήγε σε περιπέτειες; Σε σχέση με τους υπουργούς στο παρελθόν και με τους ξένους υπουργούς είναι χαμηλότερου επιπέδου ή είναι καλού επιπέδου; Τι του έλεγαν οι ξένοι παράγοντες; Το ξέρει εκείνος και το ξέρω κι εγώ. Και τρίτον: έκανε αδίκημα που διαφώνησε τον Οκτώβρη με τις ύβρεις που άκουγε και αυτά που γινόταν ή όχι;», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δικαίωμά του να καταλήξει. Αν καταλήξει ότι δεν ήμουν καλός υπουργός, πρωθυπουργός είναι, δεν θα μου κάνει πρόταση. Αν καταλήξει ότι τον πειράζει γιατί έχω απόψεις και γνώμες, δεν θα το κάνει».

Έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως «ουδέποτε θα πάψω να εκτιμώ τα ταλέντα και τα χαρίσματά του. Δεν είναι ταλαντούχος άνθρωπος ο κ. Τσίπρας γιατί με έκανε υπουργό. Ήταν ταλαντούχος και γι’ αυτό από το 2011 συνεργαστήκαμε για το πως πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική».

“Ο Τσίπρας ήθελε να είμαι βουλευτής”

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήταν προτροπή του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς όταν έγινε υπουργός Εξωτερικών τον Ιανουάριο, ήταν εξωκοινοβουλευτικός.

«Ήταν προτροπή του κ. Τσίπρα να κατέβω στις βουλευτικές γιατί είχαν φύγει ο Λαφαζάνης κι όλοι αυτοί και είχε απώλειες. Εγώ δεν ήθελα να κατέβω. Πήρε μια απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του Πράττω όπου μειοψήφησα, ότι πρέπει να κατέβω, επέμεινε και ο πρωθυπουργός, κατέβηκα», είπε ο Νίκος Κοτζιάς και επεσήμανε πως δεν τον… πολυενδιαφέρει να είναι βουλευτής. «Αν δεν είμαι χρήσιμος σε αυτή τη λειτουργία, ακόμα και του βουλευτή, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχω να κάνω πράγματα στη ζωή μου», είπε.

Παράπονα, παραίτηση και… Καμμένος

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η παραίτηση είναι θέμα υπουργού» και εξέφρασε την έκπληξή του που «θεωρείται κακό πράγμα να παραιτηθείς». «Είχα διαφωνίες» είπε και άφησε δε ξανά αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου κι όχι μόνο. «Ήθελα να γίνει η καμπάνια (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Είχα διαφωνίες, πολύ σοβαρές που δεν θέλω να τις πω ποτέ μου, με αυτά που γινόντουσαν από τον κ. Καμμένο».

Ερωτηθείς αν αυτά τα αναφέρει στην 9σελιδη επιστολή παραίτηση που έστειλε στον πρωθυπουργό, η απάντησή του ήταν αρνητική. «Αυτό ήταν δική μου πρωτοβουλία και ευθύνη. Εγώ δεν νομίζω όταν ξεπερνάει το όριο μια διαφωνία, η οποία ήταν τότε διαφωνία, δεν πρέπει να έχει επιπτώσεις. Ελπίζω να με δικαιώσει και η ιστορία σε αυτή μου την επιλογή και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είχα δίκιο, αν και δεν είμαι σίγουρος», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ