Καρέ – καρέ η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή στις παραλίες της Αττικής και τη Σαλαμίνα

εράστιες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», στη νησίδα Αταλάντη ανοικτά της Σαλαμίνας.

Μετά τη Σαλαμίνα που δέχτηκε το πρώτο κύμα του πετρελαίου που διέρρευσε από το βυθισμένο πλοίο, «μαύρισε» η Πειραϊκή, ενώ στη συνέχεια όσοι πλησίασαν την παραλία σε Αγιο Κοσμά και Καλαμάκι είδαν και εκεί την ίδια εικόνα με αυτή που βλέπουν μέρες τώρα οι κάτοικοι της Σαλαμίνας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η στεγανοποίηση πέτυχε και δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή, μετά τη Σαλαμίνα, Φρεαττύδα, Φάληρο η ρύπανση έφτασε στη Γλυφάδα και τη Βούλα.

Το μαζούτ έχει καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι του παραλιακού μετώπου ενώ η δυσοσμία είναι έντονη και αρκετά τετράγωνα πάνω από την ακτή.

Ειδικά συνεργεία, τοποθέτησαν στην ακτή πλωτό φράγμα για περιορίσουν όσο γίνεται την ρύπανση, έκαναν χρήση αντιρρυπαντικό υλικού προκειμένου να διαλυθεί το πετρέλαιο και έριξαν στο νερό ειδικές απορροφητικές πετσέτες.

Νωρίς χθες το απόγευμα της Τετάρτης η θάλασσα μαύρισε στη Γλυφάδα, φτάνοντας μέχρι τη Βούλα, με αποτέλεσμα να σημάνει νέος συναγερμός.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας μέσω των κοινωνικών δικτύων έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατεβαίνουν στην παραλία.

Οι φόβοι για επέκταση της ρύπανσης που εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή επιβεβαιώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα.

Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου από την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ προέτρεψε και τους λουόμενους να αποφεύγουν να κατέβουν στην παραλία.

Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είναι «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εστίες ρύπανσης έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στο Καλαμάκι και στον Άγιο Κοσμά, όπου πλωτό σκάφος του Λιμενικού έριξε αντιρρυπαντικά μέσα στη θάλασσα.

Πηγή: Real News – Κοινωνία

ΣΧΟΛΙΑ