Κάτω από το ήμισυ η επιβατική κίνηση στο Eλ. Βενιζέλος(ΠΙΝΑΚΑΣ)

Στο α’ 5μηνο φέτος έναντι του 2019

Κάτω από το ήμισυ υποχώρησε η επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος για το πρώτο πεντάμηνο του 2020, αγγίζοντας τα 3,6 εκατ. επιβάτες φέτος από το 8,6 εκατ. το διάστημα Ιανουαρίου- Μαϊου του 2019.

Ο Μάιος ήταν ο δεύτερος στη σειρά μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες αεροπορικές πτήσεις λόγω της πανδημίας COVID19 και των επιπτώσεών της στο αεροπορικό ταξίδι. Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ήταν κατά 96,3% κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, με μόλις 84.000 επιβάτες περίπου.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 91,7% και 98,4% αντίστοιχα: Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι από το 1,58 εκατ. επιβάτες του Μαϊου του 2019, ο αντίστοιχος αριθμός φέτος ήταν λίγο πάνω από τις 25.700 όσον αφορά την κίνηση εξωτερικού (κυρίως επαναπατρισμούς), ενώ στην κίνηση εσωτερικού από τις 701 χιλ. σχεδόν του περυσινού Μαϊου φέτος το νούμερο μόλις ξεπέρασε τις 58 χιλιάδες.

Ελάχιστα υψηλότερα επίπεδα παρουσίασε η κίνηση εσωτερικού κατά το δεύτερο μισό του μήνα, λόγω της σταδιακής απελευθέρωσης των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ο χειρότερος μήνας για το αεροδρόμιο ήταν ο Απρίλιος, όπου η πτώση της συνολικής κίνησης λόγω της καθήλωσης των αεροσκαφών άγγιξε το 99%, με μόλις 22.723 επιβάτες από τα σχεδόν 2 εκατ. του Απριλίου του 2019.

Συνολικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 58,5% σε σχέση με το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 58,9% φθάνοντας τα 2,45 εκατ. επιβάτες, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 57,7% στο 1,13 εκατ. επιβάτες.

Ως προς τις πτήσεις, ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2020 ανήλθε σε 41.759, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 46,3% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 43,3% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 48,4%.

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με σταδιακή αύξηση των πτήσεων, ξεκινώντας αρχικά από το εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως από τις 15 Ιουνίου και μετά, ημερομηνία κατά την οποία οι αεροπορικές αναπροσαρμόζουν το πτητικό τους πρόγραμμα προσθέτοντας περισσότερες πτήσεις με πόλεις του εξωτερικού.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για σταδιακή ανάκαμψη στο Ελ. Βενιζέλος, όπου την 1η Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 230 πτήσεις, εκ των οποίων το 75% ήταν πτήσεις εσωτερικού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι πτήσεις ήταν περισσότερες από άλλα αεροδρόμια μεγαλύτερων χωρών όπως αυτό του Μονάχου.

Πάντως, την 1η Ιουνίου του 2019, οι πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν σχεδόν τριπλάσιες, στις 730, νούμερο που δείχνει το μέγεθος των απωλειών συνολικά για τον κλάδο των αερομεταφορών, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες: Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι χθές μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων σε ταξιδιώτες που αφίχθησαν με πτήση από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Ντόχα, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου 2020.

epivatiki-kinisi1

ΣΧΟΛΙΑ