ΗΠΑ: Κληρονομιά 36 τρισ. δολ. θα αφήσουν οι πλούσιοι στην επόμενη γενιά

Οι πλούσιοι δεν γίνονται απλά πλουσιότεροι. Μεγαλώνουν, όπως όλοι οι άνθρωποι. Και για καλή τύχη των παιδιών τους σχεδιάζουν να αφήσουν πολύ χρήμα στην τράπεζα. Περίπου 36 τρισ. δολάρια θα περάσουν από τη μία γενιά στην άλλη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης πλούτου United Income. O ρυθμός των κληροδοτημάτων έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει εδώ και χρόνια. Το 2016 οι Αμερικανοί κληρονόμησαν 427 δισ. δολάρια. Το ποσό ήταν αυξήμενο κατά 119% σε σχέση με το 1989, σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση.

Περίπου 36 τρισ. δολάρια θα περάσουν από τη μία γενιά στην άλλη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης πλούτου United Income. O ρυθμός των κληροδοτημάτων έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει εδώ και τρία χρόνια. Το 2016 οι Αμερικανοί κληρονόμησαν 427 δισ. δολάρια. Το ποσό ήταν αυξήμενο κατά 119% σε σχέση με το 1989, σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση.

 «Πλούτος, που αντιστοιχεί σχεδόν σε δύο φορές το μέγεθος του αμερικανικού ΑΕΠ αναμένεται να περάσει σε κληρονόμους ή φιλανθρωπικά έργα μέσα στις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο ιδρυτής της United Income, Ματ Φέλοους. «Είναι ένα άνευ προηγουμένου ποσό, σχεδόν αδύνατο να το συλλάβει ανθρώπινος νους» συμπλήρωσε.

Οι δικαιούχοι δεν είναι και εκείνοι ιδιαίτερα νέοι. Η μελέτη, η οποία στηρίζεται σε στοιχεία της Federal Reserve και δεδομένα της ακαδημαϊκής κοινότητας,, αποκαλύπτει ότι από το 1989 έως το 2016 τα αμερικανικά νοικοκυριά κληρονόμησαν περισσότερα από 8,5 τρισ. δολάρια αθροιστικά. Σε αυτή την περίοδο η μέση ηλικία των κληρονόμων αυξήθηκε κατά μία δεκαετία στα 51 έτη. Πιερσσότερα από το 25% των κληροδοτημάτων σήμερα πηγαίνουν σε ενήλικες άνω των 61 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 οι Αμερικανοί κάτω των 50 ετών ήλεγχαν μόλις το 16% των στοιχείων ενεργητικού, που επενδύονται, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 1989 ήταν 31%.

Τι κληρονομούν; Σύμφωνα με την United Income περίπου το 9% των περιουσιών αφορούν κατοικίες ή άλλα ενοίκια. Το 46% από την άλλή είναι μετοχές και ομόλογα. Η μέση κληρονομιά έχει αυξηθεί μόλις κατά 15.000 δολάρια σε διάστημα τριών δεκαετιών, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί για το 0,3% των Αμερικανών που λαμβάνουν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια. Το 1989 ελάμβαναν κατά μέσο όρο κληρονομιά 2,7 εκατ. δολαρίων και το 2016 περίπου 6,6 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ