Εφορία: Αλλάζουν οι ταμειακές μηχανές – Ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία

Ηλεκτρονικά θα είναι τα τιμολόγια και τα βιβλία της Εφορίας το 2020, καθώς η ΑΑΔΕ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς την προετοιμασία των σχετικών εφαρμογών στο taxisnet.

Ταυτόχρονα συνδέονται με το Taxisnet οι ταμειακές μηχανές και όσα μοντέλα δεν έχουν την κατάλληλη δυνατότητα, οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να τις αντικαταστήσουν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το 2020 να υλοποιήσει μια «ηλεκτρονική επανάσταση» στη φορολογία, που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις σχέσεις εφορίας – επαγγελματιών, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Εκτός από την άμεση παρακολούθηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, οι διασταυρώσεις των δεδομένων θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ταχείς ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες προετοιμασίας των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών τιμολογίων όπως και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet, με στόχο να λειτουργήσουν από το 2020.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία θα συμπληρωθούν με την αύξηση του ποσοστού των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος, από το 10-20% στο 30% για όλους τους φορολογούμενους, καθώς με τη μείωση των ορίων πληρωμής με μετρητά.

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ με την on-line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται, θα καταγράφεται αυτομάτως στη «μερίδα» που θα τηρεί υποχρεωτικά κάθε επαγγελματίας στο taxisnet.

Στην υποχρέωση τήρησης έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων θα ενταχθούν όλοι είτε τηρούν διπλογραφικά βιβλία είτε απλογραφικά. Με τον τρόπο αυτό θα αθροίζονται αυτόματα από το σύστημα τα έσοδα της επιχείρησης και στο τέλος κάθε φορολογικής περιόδου θα εκδίδονται αυτόματα οι φορολογικές δηλώσεις.

Αρχικά οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (ανά μήνα ή ανά τρίμηνο), θα συμπληρώνονται αυτόματα το Ε1, το Ε3 και το έντυπο «Ν».

ΣΧΟΛΙΑ