ΕΟΦ: Φέρνει κι άλλες παρτίδες αντιγριπικό εμβόλιο

Τι λέει για τις ελλείψεις

Διαψεύδει τις καταγγελίες των φαρμακοποιών η Διοίκηση του ΕΟΦ ότι δεν υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια στην αγορά. Ο ΕΟΦ μιλά για παραπληροφόρηση, ενώ τονίζει ότι σύντομα φθάνουν στη χώρα μας και άλλες παρτίδες εμβολίων.

Ειδικότερα ο Οργανισμός σημειώνει ότι η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 1.500.000 δόσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1.100.000 δόσεις, όπως είχε προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Παράλληλα εξηγεί ότι το υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του στις 20/12/2018, έχει δώσει σαφή οδηγία για την εκτέλεση συνταγών «με εμπορική ονομασία των εμβολίων VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA η οποία έχει υλοποιηθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Βάσει αυτής, υπάρχει δυνατότητα ανταλλαξιμότητας των αντιγριπικών εμβολίων κατά τη συνταγογράφησή τους».

Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ, τόνιζε ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων Vaxigrip εν μέσω της εμβολιαστικής περιόδου.

Όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην επιστολή του, η εταιρεία Vianex, η οποία είναι υπεύθυνη για την διάθεση του εμβολίου Vaxigrip και είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες για τη φετινή χρονιά, ενημέρωσε τον κλάδο πως το 75% των ποσοτήτων της πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ΕΟΦ αντικρούει τις καταγγελίες, λέγοντας επίσης ότι: «Η όποια παραπληροφόρηση περί «ανεπάρκειας» ή «μη διαθεσιμότητας» των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού, και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

ΣΧΟΛΙΑ