Εξήντα ένας πρόσφυγες και μετανάστες σε μία ημέρα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά, 61 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Πέμπτη 12/3 το βράδυ στα νησιά του βορείου Αιγαίου έπειτα από μια περίοδο μηδενικών ροών. Ειδικότερα, 24 άτομα έφτασαν στη βόρεια Λέσβο και 37 στη Σάμο. Οι τελευταίες ροές ήταν στις 5 και 6 Μαρτίου, 42 στη Λέσβο και 55 στη Χίο.

Στο μεταξύ, την άμεση εκκένωση της Μόριας ζητούν εκ νέου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εξαιτίας του κοροναϊού, εκφράζοντας φόβους για το ξέσπασμα επιδημίας. Όπως αναφέρει ο γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Όπως εξηγεί, οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες. «Είμαστε σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης και της διαχείρισης κρουσμάτων» σημειώνει ο κ. Βεΐζης.

Η δυναμικότητα φιλοξενίας του καταυλισμού της Μόριας ανέρχεται σε 3.000 άτομα και σήμερα φιλοξενούνται περίπου 20.000. «Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό στο περιβάλλον ενός καταυλισμού. Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά», κατέληξε ο κ. Βεΐζης.

ΣΧΟΛΙΑ