Εγκλωβισμένοι στην Κίνα: Τι λένε Έλληνες που ζουν εκεί

Σε απευθείας σύνδεση με την Κίνα, μίλησαν στην τηλεόραση του Σκάι, Έλληνες που ζουν εκεί με τον φόβο της επιδημίας του κορονοϊού.  «Μας μετράνε με το θερμόμετρο πάνω από 4 φορές την ημέρα» αναφέρουν και οι δύο Έλληνες.

Ο Δημήτρης Πασπαλάς είναι γυμναστής σε ομάδα μπάσκετ και ζει στην πόλη Τσινγκτάο της Κίνας περίπου 9 μήνες.

 Σε καραντίνα
 «Ήμασταν σε καραντίνα για 3-4 μέρες μέχρι να περάσουμε κάποιες εξετάσεις τόσο οι παίκτες όσο και το προπονητικό προσωπικό. Δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα, ξεκινήσαμε προπονήσεις σε γυμναστήριο που έχει γίνει πλήρης αποστείρωση και το χρησιμοποιούμε μόνο εμείς αλλά έχουμε περιορισμούς σε χώρους εστίασης. Υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να αποφέυγουμε κλπ. Υπάρχει μια ανησυχία γενικότερα», ανέφερε.

Η Στρατούλα Λιαράκου, φοιτήτρια που ζει επίσης στην πολη Τσινγκτάο αναφέρει: «Μέχρι και πριν 3 βδομάδες τα πράγματα κυλούσαν κανονικά. Από τις πρώτες μέρες ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μέτρα για την ασφάλεια μας και για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Φτάνοντας στο σήμερα έχει γίνει υποχρεωτικό να φοράμε μάσκες παντού, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ, οι δρόμοι είναι άδειοι , υπάρχει ένας φόβος. Μας ελέγχουν παντού από τις τράπεζες, το σουπερμαρκετ μέχρι και στο ίδιο μας το πανεπιστήμιο, για να μπεις στην κεντρική πόρτα σε ελέγχουν όπως και πριν πας στο δωμάτιο σου».

«Κλειδωμένοι» στο Πανεπιστήμιο 

«Λειτουργεί το πανεπιστήμιο αυτή την στιγμή αλλά όσοι φοιτητές έχουμε παραμείνει μας έχουν σαν κλειδωμένους, μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου στο κάμπους, μας έχουν απαγορεύσει να βγούμε έξω από την περασμένη Δευτέρα, μόνο με γραπτή άδεια μπορούμε να βγαίνουμε. Μάλιστα μαθήματα που ξεκινάνε την άλλη βδομάδα θα ξεκινήσουν αρχικά διαδικτυακά» αναφέρει η φοιτήτρια και συμπληρώνει ότι «απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει αν δεν είναι φοιτητής ή δεν έχει κάποια αρμοδιότητα στο χώρο»

Η κ. Στρατούλα Λιαράκου αναφορικά με το αν θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα σημειώνει πως «νιώθω ασφαλής εδώ τώρα με τα μέτρα αυτά και θεωρώ ότι είναι πιο επικίνδυνο να ταξιδέψω προς Ελλάδα και να χρησιμοποιήσω το αεροπλάνο από το να παραμείνω στην πόλη μου μέχρι περάσει όλο αυτό».

 

ΣΧΟΛΙΑ