Δικαστές – Εισαγγελείς: Κατάργηση «αγωγόσημου»

«Όχι» στους 86 νέους Προέδρους Εφέτες

Μια σειρά αιτημάτων διατυπώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο ψήφισμά της μετά την ετήσια γενική συνέλευσή της, η οποία πραγματοποίηθηκε το Σάββατο. Η αύξηση των κονδυλίων για την Δικαιοσύνη και η αύξηση των οργανικών θέσεων είναι τα πάγια αιτήματά της, όπως επίσης και η κατάργηση της τροπολογίας με την οποία προάγονται σε προέδρους εφετών 86 εφέτες.

Οι Δικαστές και Eισαγγελείς ζητούν ακόμα την άμεση κατάργηση της τροπολογίας που επανέφερε το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Οι Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών:

Εκφράζουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας από την διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια χειραγώγησης των δικαστικών συστημάτων σε ορισμένα Κράτη της Ευρώπης.

Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων και την ουσιαστική στήριξη των δομών για την Δικαιοσύνη.

Απαιτούμε την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματική και γρήγορη δικαιοσύνη.

Ζητούμε την άμεση κατάργηση της τροπολογίας που επανέφερε το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και που θα δυσχεράνει την πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό του δικαστή.

Απευθύνουμε αίτημα στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα του άρθρου 38 ν. 4640/2019 που επέφερε ανακατανομή των θέσεων Προέδρων Εφετών και Εφετών καθώς και για τα ζητήματα που δημιουργεί στην λειτουργία των Εφετείων της Χώρας.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της παραπάνω διάταξης.

Ζητούμε την άμεση ενσωμάτωση των χρονοεπιδομάτων και των μισθολογικών ωριμάνσεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για το τρέχον έτος, καθώς και την τήρηση της υπόσχεσης της Κυβέρνησης για νομοθετική συμμόρφωση στην αμετάκλητη απόφαση 209/2018 του Ειδικού Δικαστηρίου που αφορά την αντισυνταγματική περικοπή των παραπάνω επιδομάτων για την διετία 2017-2018».

ΣΧΟΛΙΑ